Сърбия ще утрои стимулите първо дете и ще увеличи подкрепата си за по-големите семейства в опит да спре намаляването на населението, съобщи днес президентът Александър Вучич. "Изчезваме като нация", обяви той пред репортери в сряда.

Като мярка срещу демографската криза Белград ще раздава по 300 хил. динара (4 985 лв.) на майките при раждането на първо дете. Утрояването на помощите влиза в сила от януари 2022 г. Сърбия ще увеличи и стимулите и подкрепата за семействата като цяло, а по-високи суми ще има и за второ и трето дете. Колко големи ще са те, ще стане ясно през следващите две седмици.

Планът на Вучич, чиято партия контролира парламента, идва преди изборите през април.

Средната нетна заплата в Сърбия се равнява на малко над 1 000 лв. Населението на западната ни съседка намалява с около 30 хил. всяка година, а средната възраст на сърбите е почти 43 г. — сред най-високите в Европа.

Настоящият коефициент на раждаемост в Сърбия е 1,5 (т.е. по дете и половина на всяка жена) и трябва да се повиши до поне 2,15, за да се запази настоящия размер на населението от 6,9 млн., каза Вучич. За сравнение, този коефициент в България е 1,58.

Правителството обмисля и грантове по 39 хил. лв. за младите семейства, с които те да могат да си помогнат в покупката на първо жилище.