Панел от съветници към Агенцията за контрол на храните и лекарствата единодушно е посъветвал регулаторния орган да одобри за употреба ваксината на Pfizer, предаде Reuters. Комитетът е гласувал със 17 гласа "за" и 4 "против", изтъквайки, че известните ползи от медикамента надвишават значително рисковете за хората над 16-годишна възраст.

"Това е исторически момент", каза главният изпълнителен директор на UMass Memorial Health Care Ерик Диксън, който не беше сред консултантите. "Това е най-доброто решение, което може да ни изведе от настоящата ситуация и да спаси животи."

Не е ясно защо четиримата членове на борда са гласували против ваксината, но някои са споменали, че не се чувстват уверени да включат младежите на 16 и 17-годишна възраст сред одобрените за използване на медикамента. По-рано в консултативния орган имаше дебати именно по този въпрос.

Други дискутирани теми са били проявата на остри алергични реакции сред доброволци от тестовата група, което се посочва в два доклада, както и прилагането на ваксината на бременни жени, които са били изключени от изследването. Именно жените в детеродна възраст съставят огромна част от здравните работници по света и те ще са сред първите рецепиенти на новия медикамент.

Турският предприемач, който стана милиардер благодарение на ваксината на Pfizer и BioNTech

Турският предприемач, който стана милиардер благодарение на ваксината на Pfizer и BioNTech

Угур Сахин вече е сред топ 500 на най-богатите хора в света с нетно състояние от $5,1 милиарда

По последния въпрос, от Агенцията за контрол на храните и лекарствата посочват, че няма достатъчно данни нито за одобряването, нито за отхвърлянето на прилагането на ваксината на бременни жени. От институцията ги съветват те да решат за себе си, но вирусологът от Mayo Clinic в Рочестър д-р Гръгъри Поланд изтъкна, че е учуден, че от регулатора не са по-предпазливи при препоръчването на подобни неща.

"Окончателното решение дали ваксината да бъде одобрена ще бъде взето от самата агенция до дни", посочват в изявление от институцията.