Администрацията на САЩ обяви, че ще отложи налагането на мита върху стоки от Европейския съюз на стойност 5,75 млрд. евро по скандала с неправомерната държавна помощ за френската компания Airbus, предаде BBC. Сред стоките са облекла, сингъл малц уискита и сирена.

"Европейският съюз и неговите страни членки не са предприели необходимите действия, за да спазят решенията на Световната търговска организация", коментира главният търговски представител на САЩ Робърт Лайтизър. "САЩ обаче има интерес да постигне дългосрочно разрешаване на проблема."

"Европейската комисия оценява решението на САЩ да не задълбочава продължаващия диспут относно самолетите чрез увеличаване на митата върху европейските стоки", каза предпазливо говорител на ЕК.

Еврозоната: значително по-слаба икономически от САЩ

Еврозоната: значително по-слаба икономически от САЩ

Какво сочат данните

От своя страна, от Airbus посочиха, че ще прекратят част от сделките, които изначално доведоха до конфликта и дори посочиха, че увеличаването на лихвените проценти по някои кредити, отпуснати им от Испания и Франция, елиминира "всички оправдания" за налагането на реципрочни мита от САЩ.

"Компанията дълбоко съжалява, че въпреки всички действия от страна на Европа за постигане на пълно спазване на регламентите, търговският представител на САЩ реши да запази митата върху самолетите на Airbus - особено в момент, в който авиацията и много други сектори преминават през безпрецедентна криза", изтъкнаха от Airbus.