Норвежкото правителство е заето през последните дни с  т.нар. „Национален транспортен план” на страната. Покрай дебатите около него обаче изникна и едно радикално предложение за промяна в законодателството – забраната на бензиновите и дизеловите превозни средства

Идеята на вносителите е мащабна: от 2025 да бъдат спрени колите по норвежките улици, които се движат на бензин и дизел и да бъдат заменени с електромобили, пише Spiegel.

Освен това се предвижда след 2030 година всички кораби също да станат „безвредни”, а самолетите да използват повече биогориво.

Страната с население от малко над 5 милиона души и в момента е европейски лидер по електромобилност. Няма друга страна на Стария континент, която да купува толкова електромобили – 15 процента от вноса на коли са такива на ток.

Целта на проектозакона е да станат още повече. Норвегия, която е една от най-богатите страни петрол в света, произвежда електричеството си почти изцяло от зелени източници.

Дали Норвегия ще забрани класическите бензинови и дизелови мотори ще стане ясно през пролетта на 2017 година, когато Националният транспортен план ще бъде вкаран за гласуване в парламента. Според запознати подкрепата за подобно решение въобще не е изключена.