Швейцарските власти ще забранят продажбата на акции на швейцарски компании на фондовите борси на страните от ЕС в случай на отказ на Европейската комисия да разшири статута на "еквивалентност" на националните борси.

Между Швейцария и органите на ЕС възниква кризисна ситуация, която следващата седмица може да доведе до размяна на санкции между Берн и Брюксел.

По-рано бе съобщено, че Европейската комисия, под предлог за отказ на швейцарските власти да подпишат ново, по-тясно споразумение с ЕС, заплашва да се откаже от подновяването на "еквивалентния" статут на швейцарските фондови борси. Според него те имат равни права с фондовите борси на страните от Европейския съюз.

При липсата на ново споразумение в тази област швейцарските фондови борси ще загубят свободен достъп до финансовия пазар на ЕС. Настоящото положение отчасти отразява проблемите, пред които е изправена Обединеното кралство в случай на оттегляне от Европейския съюз без споразумение.

Властите на ЕС всъщност се опитват да принудят Швейцария да сключи ново споразумение, което ще засегне не само фондовите борси, но и други сектори на икономиката на страната, под заплахата от отказ за достъп до финансовия пазар на ЕС. В началото на юни Федералният съвет на Швейцария обяви , че ще "изисква разясняване" на подробностите на новото споразумение, което Европейската комисия предлага да подпише.

В понеделник, 24 юни, Швейцарският федерален съвет обяви, че швейцарските власти "са готови да предприемат мерки за защита на инфраструктурата на швейцарските фондови борси".

Ако договорът за еквивалентен статут на борсите не бъде подновен от 1 юли тази година, Швейцария ще добави борсите на Европейския съюз към списъка на юрисдикциите, на които са забранени търговия с акции на швейцарски компании.