Държавите-членки на Европейския съюз до голяма степен са отговорни за своите национални енергийни политики и правилата на ЕС им позволяват да предприемат спешни мерки за защита на потребителите от нарастващите разходи. Какво правят правителствата на континента, за да помогнат на домакинствата и бизнеса, обобщава Euronews.

Великобритания

Докато Обединеното кралство излиза от няколко хаотични седмици, през които новосформираното правителство на Лиз Тръс бързо се срина, вероятно скоро ще бъдат въведени нови мерки за справяне с нарастващата криза в британската икономика.

В момента схемата за подпомагане на енергийните сметки на страната остава в сила: страната предлага £400 (€457) отстъпка от сметки за енергия за домакинствата на шест вноски между октомври 2022-а и март следващата година.

Магазините и ресторантите пък ще се възползват от финансова помощ за сметките си за енергия след първоначалния шестмесечен период.

Домакинствата, които вече едвам свързват двата края и вече са получили държавни помощи, ще получат и еднократно плащане за "разходи за живот" от £650 (€743) в допълнение към отстъпката от £400 (€457), а пенсионерите ще получават допълнително плащане от £300 (€343) тази зима.

Хората с увреждания също трябва да получат плащане - от £150 (€171), за да покрият увеличените разходи за живот.

Ограничението на цените на електроенергията, въведено от Тръс и нейния първи министър на финансите Куаси Квартенг, беше значително намалено от заместника на Квартенг Джереми Хънт. Там, където Тръс обяви, че средното домакинство в Обединеното кралство "ще плаща не повече от £2500 (€2857) на година за всяка от следващите две години", Хънт ограничи тази гаранция за цената на енергията само до април следващата година.

Италия

Италия разкри пакет от помощи на стойност около 14 милиарда евро през септември, за да предпази фирмите и семействата от нарастващите разходи за енергия. Решението идва в допълнение към 52 милиарда евро, заложени в бюджета от януари за борба с кризата с разходите за живот.

Правителството също така очерта помощ от 150 евро за 22 милиона работници и пенсионери с годишен доход под 20 000 евро.

Италия обяви намерението си да облага с данък компаниите, които печелят от по-високите цени на енергията, и насърчава ограничаване на цените на газа на европейско ниво, за да помогне за ограничаване на скоковете на цените.

Испания

Подобно на Италия, Испания реши да обложи тези енергийни компании, които печелят от увеличението на цените на енергията, и да използва събраните пари, за да помогне на гражданите си да плащат сметките.

Мадрид вече намали данъка върху добавената стойност (ДДС) върху сметките за енергия от 21 процента на 10 процента, като същевременно намали съществуващия данък върху електроенергията от 7 процента до 0,5 процента.

Подобно на Португалия, Испания в момента налага едногодишен таван на цените на газа, договорен от Европейската комисия, който гарантира, че те остават по-ниски от средните 50 евро за мегаватчас.

Страната също така предлага еднократно плащане от 200 евро за граждани, които печелят по-малко от 14 000 евро годишно и не получават никакви други помощи.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Франция

Франция отпуска еднократно плащане на своите граждани, за да им помогне да се справят с трудните времена, въпреки че е само 100 евро, което е значително по-ниско, отколкото в Обединеното кралство и Италия.

Франция премина към пълна национализация на енергийния доставчик EDF и го принуди да ограничи покачването на цените на едро на електроенергията.

Правителството планира да ограничи увеличенията на цените на електроенергията и газа за домакинствата с 15 процента през 2023 г. Очакванията са средната месечна сметка за енергия на домакинство да струва допълнително €20-€25.

Вътрешният данък върху крайното потребление на електроенергия в страната също беше ограничен от 22,50 евро за мегаватчас до само 1 евро за мегаватчас за домакинствата и 0,50 евро за бизнеса.

Дания

През юни датските законодатели се споразумяха за парични дарения на възрастните хора и други мерки на обща стойност 3,1 милиарда датски крони (417 милиона евро), включително намаляване на таксата върху цените на електроенергията.

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Държавата затяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат до средата на ноември

Парламентът също така одобри така наречения "чек за топлинна енергия" на стойност 2 милиарда датски крони (269 милиона евро), който ще бъде изплатен на над 400 000 домакинства, силно засегнати от нарастващите сметки за енергия.

Германия

Германия, която се бори да ограничи силната си зависимост от руския газ, ще плати месечната сметка за газ през декември за всяко домакинство и малък до среден бизнес в страната. Еднократното плащане е част от двуетапен план за смекчаване последиците за германските граждани от нарастващите сметки за енергия.

Мярката беше одобрена от група експерти, назначена от правителството, която също препоръча таван на цените на газа и отоплението.

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Какви са цените на дървата за огрев?

Съгласно този план домакинствата и малките до средни фирми ще плащат 0,12 евро на киловатчас за първите 80 процента от сметките си за газ за 14 месеца от март 2023 г., докато големите предприятия ще плащат 0,068 евро на киловатчас за първите 70 процента за 16 месеца от януари 2023 г.

Преди това Германия обеща да намали данъка върху добавената стойност върху природния газ от 19% на 7% до края на март 2024 г.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

На 21 октомври германският парламент одобри фонд за облекчаване на цената на газа на стойност 200 милиарда евро, предложен от канцлера Олаф Шолц, за да помогне на своите граждани с нарастващите цени на енергията. Това ще позволи на домакинствата да се възползват от таван на цените от 80 процента от обичайното си потребление, считано от март.

Германското правителство също така предложи еднократна фиксирана цена на енергията от 300 евро на всички данъкоплатци, преведени към тях чрез фиша за заплати на техния работодател. Семействата, получаващи издръжка за деца, ще получат допълнителни €100 на дете, докато хората с обезщетения ще получат €200 еднократно плащане. Тези, които получават жилищна помощ, ще получат допълнителна сума на стойност 270 евро.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Нидерландия

От 1 ноември цените на електроенергията и газа в Нидерландия ще бъдат ограничени за всички домакинства в страната, връщайки се към тези от януари 2022 г. под определен праг на потребление.

Правителството също така предлага на домакинствата с по-ниски доходи еднократна надбавка за енергия от 1300 евро, докато всички домакинства ще получат отстъпка от 190 евро в сметките си за енергия през ноември и декември.

ДДС върху енергията е намален от 21 на 9 на сто.

А как помага България?

За компенсациите по програмите за енергийно подпомагане към 30 септември са изплатени 3.7 млрд. лева. Като е осигурено финансиране по програмите до края на годината.

В средата на годината парламентът освободи от акциз - електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г.  

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо

Сред данъчните облекчения е намалената ставка на ДДС от 9% за доставките за централно отопление на природен газ до юли 2023 г.

В средата на изминалата седмица служебният кабинет вдигна на 400 лева еднократната енергийна помощ, която ежегодно отпуска социалното министерство. Миналата година размерът на енергийната помощ за социално слабите беше 300 лева. Помощта се отпуска всяка година от 1 ноември.