Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо. Още миналият отоплителен сезон (преди началото на войната в Украйна) много от нас платиха в пъти по-високи сметки за газ, парно и ток. А колко по-високи сметки ще плащаме тази зима предстои да разберем. В търсене на по-евтина алтернатива хората започнаха да се запасяват с дърва за огрев и пелети, а други с електрически уреди за отопление. Като резултат най-древният метод за отопление стана значително по-скъп - цената на цепениците се вдигна със 100% и мина 180 лева за кубик. Какво обаче се случва на пазара на електроуреди?

Един основните фактори, които влияят на цените на електроуредите са цените на материалите. А в последните 2 години се забелязва голямо поскъпване на всякакви видове суровини и метали, а именно: мед, стомана, желязо, пластмаса, силициев монокристал, който се използва за изработване на чипове- и съответно печатните платки. Всички тези компоненти са нужни за изработването на климатични и термопомпени системи.

Снимка 589670

Източник: iStock by Getty Images

"За съжаление веригите на доставки все още не са възстановени след пандемията, цените на суровините поскъпват и доставчиците са принудени да вдигат цени на 3-6 месечен период. Цените между А и Б брандовете се доближиха, заради скъпия транспорт и затова клиентите масово се преориентират към висок клас уреди, получавайки качество и енергийна ефективност", коментираха пред Money.bg от Техномаркет.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

От друга голяма верига за електроуреди обясниха, че наблюдават двойно увеличение при продажбата на конвектори, а ръстът в цените им е минимален. При климатиците увеличението на търсенето е тройно спрямо предишни години.

"В днешно време се наблюдава повишено търсене на различни методи за отопление и съответно охлаждане, а именно с термопомпи и климатици, както и на бойлери, съчетани със слънчеви панели. Техният пазар вижда ръст всяка година - не само в държавата, а и на световно ниво. Този факт, съчетан с намаленото предлагане, породено от забавянето на веригата за доставки кара търсенето на тези продукти да се усеща в пъти повече от колкото реално е", коментира темата Кирил Христов, собственик на фирма за електроуреди K&B Clima. Той обясни, че сегашната енергийна криза засилва още повече този ефект, до такава степен, че става практически невъзможно да се задоволи изцяло търсенето на пазара.

Пелетите за огрев поскъпнаха с над 100% и струват 800 лева за тон

Пелетите за огрев поскъпнаха с над 100% и струват 800 лева за тон

Още един от най-предпочитаните ресурси за отопление на хиляди български домакинства вече е труднодостъпен

"Търсенето на термопомпи последните месеци е толкова голямо, че има дни, ако не седмици, в които България няма налична стока и всички чакаме", казва Кирил Христов и допълва, че тази ситуация естествено е породена от високата цена на природния газ.

Засиленото търсене, съчетано с ограниченото предлагане, поради липса на стока, се отразява зле както на бизнеса, така и на крайния потребител. Има случаи, в които клиенти чакат над месец само, за да пристигне климатик и още толкова, за да бъде монтиран.

"За щастие цената на техниката не се вдигна драстично, а с между 5-10%. Това със сигурност е една от причините хората да бързат да сменят газовото котле със термопома или климатик", казва още Кирил Христов.

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Какви са цените на дървата за огрев?

А колко по-изгодно излиза отоплението на климатик?

Проучване на Техномаркет относно цените на възможните енергийни източници показало, че употребата на висок клас климатици може да спести до 50% от разхода за отопление през зимата.

Същевременно ползите от висок клас хиперинвенторни климатици са по-ниски месечни сметки за ток, които компенсират във времето многократно първоначалната инвестиция за уреда. Подобно е положението и при употреба на висок клас радиатори и конвектори.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Прогнозата на база собственото проучване на Техномаркет и данни от енергийния етикет показала, че при подмяна на уредите у дома с висок клас енергоспестяващи може да се спести до 29% от сметките за електричество. В случая става въпрос за годишно спестяване на разходите за електроенергия, при използване на избрани домакински електроуреди с по-висок енергиен клас, сравнено с използването на същия тип избрани електроуреди с по-нисък енергиен клас.

Швейцария призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Тази европейска държава призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Възможно е прекъсване на електрозахранването в някои райони през предстоящата зима