Още един от най-предпочитаните ресурси за отопление на хиляди български домакинства вече е труднодостъпен, освен това цената му се е увеличила драстично.

С над 100 процента са поскъпнали пелетите спрямо миналата година. През 2021-а един тон пелети е струвал средно между 350 и 400 лева. В момента за същото количество цената е над 800 лева. Освен това за доставката им се чака около 2-3 месеца.

"Цените в момента са два пъти и половина по-високи от миналата година, дължи се на поскъпването на дървесината и тока", обясни пред БНТ Мариела Юрукова, собственик на един от най-големите складове за пелети в Разлог.

Снимка 585087

Източник: iStock Images

По думите ѝ има недостиг на работна ръка в много предприятия. Проблем са и търговете за дървесина.

Освен пелетите драстично поскъпване има и при дървата за огрев. Както Money.bg писа цената на цепениците се е увеличила със 100% до 180 лева за кубик. За сравнение преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90 лева - 100 лева. 

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Преди дни служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че търсенето на дърва за огрев се е увеличило с три пъти. Заради това ресорното ведомство издаде заповед за спиране на износа на дърва за трети страни извън Европейския съюз.

На какво се дължи този интерес към най-древния метод за отопление? 

На първо място можем да посочим енергийната криза, в която изпадна не само България, но и целият свят още миналата зима.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

Тогава отоплението поскъпна значително. В най-студените месеци на 2021 г. и началото на 2022 г. сметките газ, на какъвто се топлят голяма част от домакинствата в южните квартали на столицата като "Симеоново", "Драгалевци" и "Бояна" бяха в пъти по-високи от същия период на предходната година. През януари 2022 г. КЕВР одобри и шоковото 30-процентно поскъпване на газа и така цената му стана близо 3 пъти по-висока за домакинствата, отколкото година по-рано. Така макар и с държавна помощ, която отпусна правителството сметката за къща от 200 кв.м.м., която се топли изцяло на газ достигаха 1000 лева.

За сравнение при новите цени на дървата, за отоплението на същата площ ще са нужни около 15 кубика дърва за целия отоплителен сезон, който продължава около 6 месеца. За момента те ще струват общо около 2700 лева.

Швейцария призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Тази европейска държава призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Възможно е прекъсване на електрозахранването в някои райони през предстоящата зима

По-голямата част от газифицираните домакинства обаче разполагат с камини и печки на дърва, тъй като масово или са се топлили на такива преди да бъдат газифицирани или при изграждането на домовете си са предпочели да имат и алтернатива на газа.

Така на фона на растящите цени на синьото гориво и нарастващата несигурност след като през април "Газпром" обяви, че спира доставките на газ за България много домакинства преминаха от газ на дърва.

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Търсенето на дърва за огрев нарасна с три пъти, държавата спира износа за трети страни

Какви са цените на дървата за огрев?

Друг фактор за поскъпването на дървата за огрев, който изобщо не е за пренебрегване е войната в Украйна и спирането на доставките на въглища от там.