Властите в Малайзия унищожиха над хиляда машини за копаене на криптовалути (ригове) като ги сгазиха с валяк, предаде местното издание The Star. Те са били иззети при удари на полицията.

Стойността на унищожената техника е почти 1,3 млн. долара.

Официалната причина за изземането на техниката не е самото копаене на криптовалути. Вместо това, "нарушителите" са обвинени в кражба на електричество. За това няколко души са понесли парични глоби и до осем месеца затвор, изтъкнаха от местната полиция.

Копачките не са единственото имущество, което властите в Малайзия са унищожили, става ясно от изявление на шефа на местната полиция.

"Кражбата на електроенергия за копаене на биткойн доведе до чести прекъсвания на електрозахранването и през 2021 г. три къщи бяха разрушени поради незаконни връзки за електроснабдяване", каза той.

"Нарастването на цените на биткойн по-рано тази година доведе до рекордно потребление на енергия от децентрализираните мрежи", предаде Zero Hedge.

Малайзия е известна с публичните наказателни мерки. През 2017 г. местния върховен съд одобри публичния бой с пръчки като наказателна мярка.