Ескалацията на започналата "търговска война" между водещите икономически центрове в света ще доведе до забавяне на ръста на глобалната икономика с 0,4 процентни пункта, прогнозира международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

Засилването на търговските разногласия в света, които могат да доведат до повишаване на митата върху стокооборот от 2 трилиона долара. И още следващата година това ще се отрази върху икономическия растеж. На първо място този удар ще понесат САЩ, Канада и Мексико, смятат експертите от Fitch. 

3-те източноевропейски страни, които ще са най-засегнати от търговска война между САЩ и Китай

3-те източноевропейски страни, които ще са най-засегнати от търговска война между САЩ и Китай

И обяснението за това на експертите

В Съединените щати и в Канада ръстът на брутния вътрешен продукт може да се окаже с 0,8 процентни пункта по-нисък от базовата прогноза за 2019 г. и с 1 п.п. - по малък през 2020 година.

За Мексико разликата с предишната прогноза за БВП през 2019 година е още по-голяма в посока надолу - с 1,7%, за 2019 г. и с 1,5% за в 2020 година.

Китай ще бъде по-малко засегнат, отбелязва Fitch. Ръстът на китайския БВП ще се окаже по-нисък от базовата прогноза на агенцията с около 0,3 процента. 

BoA: Търговска война ще вкара най-голямата икономика в рецесия

BoA: Търговска война ще вкара най-голямата икономика в рецесия

Предупреждение

При разчетите за възможните загуби от търговската война Fitch залага на мита от страна на САЩ върху китайски импорт на сума около 400 милиарда долара. Това е двойно по-повече от предишния сценарии, но анализаторите на Fitch се опират на неотдавнашните заявления на Вашингтон и заплахите за засилване на натиска върху Пекин. Според новия сценарии митата обхващат 90% от целия китайски експорт в САЩ, отбелязват от агенцията.

Но от ескалация на търговските противоречия в света ще пострадат не само Китай и страните от NAFTA. Щетите върху икономическия растеж ще бъдат глобални - темпът на повишаване на световния БВП може да спадне догодина от очакваните 3,2% до 2,8%, посочват от Fitch.

S&P: Търговска война ще изтрие 1% от световния растеж

S&P: Търговска война ще изтрие 1% от световния растеж

Прогнозата за 2018 г. е 3,9% повишение на брутния вътрешен продукт