Президентът на САЩ Доналд Тръмп налопжи мита върху вноса на стоманата и алуминийта от Бразилия и Аржентина, пише Тhe Guardian.

Причината за хода на Тръмп е неговото недоволство от обезценяването на валутите на двете южноамерикански държави, което прави износа им по-конкурентен на американския.

Той също призова Федералния резерв да намали основните лихви, за да отслаби стойността на щатския долар.

Бразилия и Аржентина обезценяват валутите си, което не е добре за нашите фермери. Следователно незабавно ще върна митата върху цялата стомана и алуминий, които се внасят в САЩ от тези държави, написа Тръмп в социалната мрежа Twitter.

ArcelorMittal намалява отново производството на стомана

Най-големият производител на стомана в света намалява отново производството

В съобщението не се говори за съкращения на служители

Решението на Тръмп е сериозен удар върху Аржентина и Бразилия, които вече веднъж избегнаха митата на администрацията на американския президент. През май 2018 година двете страни си осигуриха "постоянно изключение" от митата - 25% върху стомана и 10% върху алуминий.

Тези мита имат за цел да защитят американските производители на стомана и алуминий от международна конкуренция, особено от държави, които са обвинявани от Тръмп в девалвиране на валутите.

По данни на Bloomberg Бразилия е третият най-голям износител на стомана за САЩ с дял от 12%. Пред латиноамериканската държава са Мексико с 13% и Канада с 20%. Аржентина има дял от 0,5%.

САЩ намали наполовина митата за внос на стомана от Турция

САЩ намали наполовина митата за внос на стомана от Турция

Те достигаха 50 процента