Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп нареди да бъде започнато разследване срещу предложения от Франция данък, насочен срещу технологичните компании като Facebook, Google и Amazon.

"САЩ е много притеснена, че данъкът върху дигиталните услуги, за който се очаква, че ще бъде одобрен от френския парламент утре (б. ред. - днес, четвъртък) е несправедливо насочен към американски компании", казва американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Планираният данък от 3% върху годишните приходи на компаниите, които предлагат услуги на френските потребителите, ще важи само за големите компании.По думите на министъра на Франция Бруно ле Мер, Париж ще събере допълнителни €500 милиона годишно от новия данък от около 30 компании, от които повечето са от САЩ, но включват и такива от Китай, Германия, Испания и Великобритания.

Париж отричта новият данък да е насочен специфично към американски дружества. Той ще важи за компании, които имат поне €750 милиона годишни приходи и ще бъде насочен към приходите от дигитален бизнес, включително интернет реклама.

Очаква се други европейски държави да последват Франция.

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Данъчната тежест във Франция достигна цели 46,2% от БВП