САЩ не са готови да сключат търговска сделка с Китай, заяви президентът Доналд Тръмп по време на визитата си в Япония, цитиран от Bloomberg.

"Мисля, че сигурно им се е иска да бяха сключили сделката, която им бе предложена, преди да се опитат да я предоговорят", каза той. "Те искат сделка. Ние не сме готови за сделка", заяви още държавният глава.

Тръмп посочи още, че американските мита върху китайския внос "може да се увеличи много, много значително, много лесно". Коментарът му идва, след като преговорите между двете най-големи икономики в света се провалиха по-рано този месец. И двете страни обвиняват другата.

Американският президент заяви още, че редица компании напускат Китай и се местят в страни, срещу които няма мита, включително и в САЩ и съседки в Азия.

И все пак, Тръмп увери, че очаква в крайна сметка сделка да има. "Мисля, че някога в бъдещето Китай и САЩ ще постигнат страхотна търговска сделка и ние я очакваме с нетърпение", казва той. "Защото не смята, че Китай може да продължи да плаща тези стотици милиарди долари мита. Не вярвам, че могат да правят това". Както вече многократно бе писано, митата се плащат основно от американските потребители.

Китайската икономика губи пара и преди митата

Китайската икономика губи пара и преди митата

Икономистите на UBS смятат, че търговската война може да забави икономическия растеж на Китай под 6 процента през 2019 г.