Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която забранява на американци да инвестират в китайски компании, за които администрацията му смята, че са притежавани или контролирани от китайската армия, пише CNN.

Заповедта се отнася до 31 китайски компании, които са подпомогнали развитието и модернизацията на китайската армия и "директно заплашват" американската сигурност. Сред тях са производителят на смартфони Huawei и Hikvision, един от най-големият производители и доставчици на оборудване за видео наблюдение. Други, като China Telecom и China Mobile, се търгуват на борсата в Ню Йорк. Заповедта на Тръмп забранява на американските инвеститори да притежават или търгуват с всички книжа, които идват или имат експозиция към тези компании. Забраната важи и за пенсионните фондове. Инвеститорите имат срок до ноември 2021 г. да продадат акциите си.

Акциите на Hikvision паднаха с над 4% в ранната търговия в Шънджън в петък преди да възвърнат част от загубите. China Telecom изгуби 9,3%, а China Mobile - 6,1%. Huawei е частна компания.

Hikvision побърза да заяви, че решението е "безпочвено". "Както сме показвали многократно, Hikvision не е "китайска военна компания". Hikvision се управлява независимо и се търгува публично", заявиха от компанията. Те допълват, че никога не са участвали в развойна дейност на продукти, които биха могли да бъдат използвани от военните.Huawei, China Telecom и China Mobile не са отговорили все още на запитванията.

Изпълнителната заповед влиза в сила от 11 януари. Тя идва на фона на търговска и технологична война между двете най-големи икономики в света. Последният ход на Тръмп бе очакван сред наблюдателите като Пол Триоло, директор в Eurasia Group. Пекин "ще внимава за последни тежки удари от страна на администрацията на Тръмп срещу Китай, особено срещу технологичните компании", написа той миналата седмица. Според него обаче Пекин няма да бърза да отвръща на този удар, за да не разваля отношенията със страната допълнително преди избрания президент Джо Байдън да влезе в Белия дом.

Какво означава за Европа избирането на Байдън?

Какво означава за Европа избирането на Байдън?

Старият континент се надява на подобряване на отношенията, включително в търговията. Ето какви са позициите на новия президент