Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Турция с икономическо опустошение, ако Анкара атакува кюрдските сили в Сирия след изтеглянето на американските войски.

Тръмп обяви в Twitter "отдавна забавеното изтегляне" на американците от близкоизточната държава. Войските на САЩ все пак ще продължат с ограничена офанзива, докато унищожат и последните остатъци от "Ислямска държава" и са готови да атакуват от близка база, ако терористите се прегрупират. Президентът призова за създаването на 32-километрова зона за сигурност.

"САЩ се оттегля от Североизточна Сирия по силен, съзнателен и координиран начин и се стреми да гарантира, че силите, които са се борили заедно с коалиционните партньори в кампанията срещу "Ислямска държава", не са малтретирани", заяви говорител на администрацията на президента, цитиран от Bloomberg.

Решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия изненада както съюзниците, така и противниците на Вашингтон и може да има съдбоносни последици за случващото се в региона.

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Ердоган призова турците да обменят всичко в лири, за да защитят икономиката

Турският президент Реджеп Ердоган от седмици трупа турски войски на сирийската граница, подготвяйки се да унищожи кюрдските сили, които САЩ обещаха да защитят. Американците подкрепят т.нар. "Сили за защита на народа", а Анкара ги смята за терористи и свои врагове.

Турските власти реагираха на предупрежденията на Тръмп, като говорителят на Ердоган Ибрахим Калин заяви, че Турция се бори срещу терористи, а не срещу кюрди.

"Г-н Тръмп, терористите не могат да бъдат ваши партньори и съюзници. Фатална грешка е да се уеднаквят сирийските кюрди със Силите за защита на народа", които са сирийският клон на войнствена организация, с която Турция се бори в продължение на 3 десетилетия, написа Калин в Twitter.

Властите в Анкара считат за терористи както джихадистите, така и военните отряди на кюрдите в Северна Сирия. "Няма разлика между "Даеш", ПКК, Партията Демократичен съюз и "Силите за защита на народа. Ще продължим да се борим срещу всички тях", увери говорителят на Ердоган.

Турция отговаря на САЩ с ответни мита върху памука

Турция подготвя ответни мита срещу ключов продукт на САЩ

Той е основна суровина за текстилната й индустрия

САЩ има силни инструменти за влияние върху турската икономика, а сложните отношения между Вашингтон и Анкара ескалираха в американски санкции срещу Турция през миналото лято, които доведоха страната до ръба на пълна валутна криза.

Турската лира отново поевтиня след коментарите на Тръмп, спадайки с 1% до 5.5183 за долар, предизвиквайки спад и сред останалите валути на развиващите се пазари.

Президентът на САЩ предупреди и кюрдите да не провокират Турция. Той отбеляза, че Русия, Иран и Сирия имат най-голяма полза от дългосрочната политика на САЩ за унищожаване на ИДИЛ в Сирия, тъй като групировката е техен естествен враг. Америка също така има полза, но е време да върне войските си у дома. "Спрете БЕЗКРАЙНИТЕ ВОЙНИ!", призова Тръмп.