Администрацията на Джо Байдън обмисля да накара производителите на цигари да намалят никотина в тях до нива, при които той да не създава зависимост, пише The Wall Street Journal. Новината изтри над 6% от акциите на Altria, един от най-големите производители на цигари в света.

В администрацията се обсъжда подобен ход преди крайния срок, в който тя трябва да отговори на друг свързан въпрос: дали да забрани ментоловите цигари. Агенцията за контрол на храните и лекарствата трябва да отговори в съда до 29 април т.г. на петиция на граждани за забрана на ментоловите цигари. Администрацията към момента претегля дали да наложи ограничение за продажбата им или да нареди намаляване на никотиновите нива във всички цигари — или и двете, казват източници на изданието.

Подобна идея имаше и по време на мандата на Доналд Тръмп, но плановете бяха изоставени през 2019 г.

Миналата седмица Нова Зеландия също предложи значително намаляване на нивата на никотина в цигарите и повишаване на възрастта, на която гражданите могат да купуват цигари.Самият никотин не причинява свързаните с тютюнопушенето болести, но прави хората зависими от цигарите, които причиняват 480 хил. случаи на преждевременна смърт в САЩ годишно.

Проучвания показват, че когато никотинът бъде почти изцяло елиминиран от цигарите, има по-голяма вероятност пушачите да спрат да пушат. Дискусията се води в Агенцията още от 90-те. Целта може да бъде постигната по няколко начина — чрез генно модифициране на растенията или чрез премахването на никотина от листата по време на производствения процес.Забраната на ментоловите цигари също се обмисля отдавна. Доказано е, че младите американци най-често започват да пушат точно такива. Както и че те са по-трудни за отказване и представляват по-голяма заплаха за здравето.