Трябва ли хората на свободна практика и служителите, които напуснат работното си място, да получават помощи за безработица? Президентът на Франция Еманюел Макрон отговаря положително.

39-годишният държавен глава, който доскоро бе инвестиционен банкер, преговаря със синдикалистите и работодателите, за да проправи път на своя план да разшири помощите за безработни, които досега бяха запазени само за уволнените или съкратени работници, до тези, които доброволно напускат работата си. И включва и тези, които са взели решение да разтърсят кариерата си и да започнат свой бизнес или да започнат работа на свободна практика, пише The Wall Street Journal.

Президентът твърди, че иска Франция да бъде в авангарда на страните, които опитват нови начини, за да се справят с промяната от традиционната заетост на твърда месечна заплата към по-конвертируем пазар на труда, определен от стартиращи компании и свобода в професионалните занимания.

"Обществото ни се променя. Не предлагам да ви защитя от обществото или от тази промяна, а да ви въоръжа, за да намерите място в него", казва Макрон.

До идеята му най-близо се доближава Дания, където работодателите имат право лесно и бързо да наемат или уволняват служители – и въпреки това сигурността на работното е на високо ниво, а служителите имат бърз достъп до помощи за безработица дори и сами да са напуснали.

Един от въпросите, които изникват, разбира се, е за злоупотребата и контрола. Докато Дания и Австрия привидно раздават по-свободно средства, те полагат по-големи усилия, за да накарат служителите да си намерят работа.

Настоящото законодателство във Франция дава възможност на гражданите, останали без работа, да получават около 72% от предишното си възнаграждение за срок от десет месеца - до ниво от 6 500 евро на месец след данъци.

Единственото ясно към момента, е че над три четвърти от французите подкрепят неговия план.