Комисията по измамите към правното министерство на САЩ, Комисията за фондовите пазари и ценните книжа и Комисията за търговия на стокови фючърси са започнали разследване срещу Robinhood и Reddit относно пазарната волатилност при акциите на GameStop, предаде Zero Hedge.

В хода му Robinhood ще трябва да предостави информация за търговията, като конкретно от институцията ще следят за наличието на pump-and-dump схема. При нея определени влиятелни инвеститори целенасочено се опитват да напомпат цената на определени активи, в случая - акциите на GameStop, след което ги разпродават ударно, генерирайки печалба от ценовата разлика между стойността, на която продават, и тази, на която са ги купили.

Освен това ще се разследва дали брокерските компании като Robinhood, която спря възможността акциите на GameStop да се купуват в техния пик, са оперирали спазвайки правилата.

Паралелно с това Комисията за търговия на стокови фючърси ще разследва поскъпването на цената на среброто, която също може да се каже, че беше "напомпана" в събредита r/wallstreetbets, въпреки че постът, с който повишаването ѝ започна, скоро беше изтрит от платформата.

"Изглежда, че действията на децентрализирани и следователно нерегулируеми групи от малки търговци - които се предполага, че са възрастни хора, взимащи решения за собствените си пари - доведе до ответна реакция от правителството... но това е за твое добро, Америка", изтъкват иронично от Zero Hedge.