Ако не знаете къде се намира най-скъпата бензиностанция в света, то тя е построена в Афганистан от американските власти. От  министерство на отбраната в Щатите са потвърдили, че в обекта са вложени 43 млн. долара, но не могат да дадат информация защо разходите са толкова големи. Това се казва в доклад след назначена инспекция по случая, цитиран от Business Insider.

"Пантагонът натовари американските данъкоплатци с 43 млн. долара за това, което може да се смята като най-скъпата бензиностанция в света", коментира Джон Сопко, който е специален генерален инспектор по въпросите на възстановяването на Афганистан. Огромната сума е била похарчена в периода между 2011 и 2014 г. за изграждане на станцията.

Обектът е отворен през 2012 г. Работната група, която стои зад проекта, е напуснала страната през март тази година, като от американското Министерство на отбраната посочват, че не могат да отговорят на въпроси, адресирани към тези хора.

Според доклада обаче най-учудващо е именно незнанието на ведомството, при положение, че въпросната работна група е била под негов контрол и нейните членове са докладвали директно на службата към ресорния министър. Данните показват, че те са работили по по-мащабен проект на стойност 800 млн. долара.

Изчисленията показват, че в сравнение с бензиностанциите в съседен Пакистан, които са строени за не повече от 500 хил. долара, тази в Афганистан е повече от 140 пъти по-скъпа. От 2002 г. до сега Щатите са инвестирали около 110 млрд. долара за реконструкции и инфраструктура в Афганистан.