Иран поднови износа на горива към Афганистан, предава The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Търговията е благоприятна за двата режима, но е удар по усилията на Съединените американски щати, коментира изданието.

Иран бе санкционирана и се намира в ситуация, в която не може да се снадби с долари, с които да внася жизненонеобходими стоки, и трудно реализира петролната си продукция. Желанието на талибаните да търгуват със своята съседка снабдява ислямската държава със зелена валута. Новият режим в Афганистан пък получава долари от печелившата търговия с наркотици. В същото време търговията позволява на талибаните, които също са отрязани от световната търговия, да се сдобиват с основни суровини, с които да запазят част от икономиката.

Иранските търговци продаваха бензин на афганистанските бизнесмени под надзора на правителството в Кабул преди талибаните да завземат страната. Приходите се депозираха в долари в афганистанския клон на иранска държавна банка и други компании. След ескалация на конфликта вносът бе временно спрян, но сега вече се е възстановил на предходните нива от около $5 млн. дневно.