Съединените американски щати са замразили активи на афганистанската централна банка на стойност почти $9,5 млрд., съобщават световни медии. Вашингтон е спрял и доставките на банкноти, за да предотврати попадането им в ръцете на талибаните, потвърждават представители. Ислямското движение остава под американски санкции.

В понеделник Аджмал Ахмади, действащ управител на Da Afghan Bank, централната банка на страната, съобщи, че доставките на долари ще спре. DAB разполага с активи за $9,5 млрд., които се съхраняват във Фед Ню Йорк и други американски финансови институции.

Ахмади заяви още, че Афганистан е започнал да намалява количеството кеш, включително американски долари, съхранявано в банковите клонове в центровете на провинции по-рано този месец. До падането на първата голяма регионална столица под контрола на талибаните, почти всички американски долари са били преместени. "През този период няма долари, попаднали в ръцете на талибаните", казва той.

Администрацията на Байдън работи по замразяването и на други активи, съхранявани в чужбина.

Държавният секретар Антъни Блинкен предупреди в неделя, че САЩ ще използват цялата си финансова мощ, за да окажат натиск над талибаните, включително чрез санкции и финансовата помощ, която досега бе ключова за афганистанската икономика.

Какво следва за икономиката на Афганистан?

Какво следва за икономиката на Афганистан?

През 2010 г. тя бе описана като "Саудитска Арабия на лития", но дали някой ще посмее скоро да започне добив там?

Ахмади прогнозира още пред BBC колапс на валутата. Той посочи, че през първите няколко месеца на годината Афганистан е изразходила резерви в размер на $700 млн. в опит да подкрепи обменния курс. Ако валутата поевтинее рязко, ще предизвика хиперинфлация. Вчера афганът поевтиня с още 4,6% до 86,0625 за долар, четвърти ден на спад.

Всяка година САЩ изпращаха и около $3 млрд. помощи, или около 15% от БВП на държавата. Очаква се тя да спре почти напълно, което също ще окаже натиск над валутата.

Афганистан разполага с резерви в размер на над $450 млн. в Международния валутен фонд. Очаква се талибаните да направят опит да ги прехвърлят под свой контрол. Но САЩ, най-мощният акционер в МВФ, ще се опитат да предотвратят това, казват източници на The Wall Street Journal. Дори и това да се случи, друга държава трябва да обмени специалните права на тираж във валута, като погледите тук са насочени към Русия и Китай, които вече са показвали добронамерено отношение към талибаните.

Министерство на финансите на САЩ обсъждат още използването на друго мощно икономическо оръжие: налагането на санкции върху цялата държава, по подобие на Иран и Северна Корея.

Колко струва на САЩ войната в Афганистан?

Колко струва на САЩ войната в Афганистан?

И каква е първоначалната реакция на пазарите след разпалването на напрежението