Талибанските бойци не печелят само на бойното поле. Те са превзели и източника на приходи, който е решаващ за Афганистан, за да плаща за войската си без помощта на САЩ.

Афганистанското правителство ще спечели около 30 млн. долара през тази година от минералния си сектор за трета поредна година, доста под предишните очаквания за 1,5 млрд. долара според министъра на природните богатства и петрола Дауд Шах Саба.

Това е и една четвърт от това, което контрабандистите, повечето от които свързани с талибаните и местни военачалници, печелят на годишна база от продажбата на рубини и изумруди.

„За жалост не успяхме да управляваме и контролираме добре минния сектор. При настоящата деликатна и объркана ситуация е наистина трудно да се каже кога Афганистан може да очаква каквито и да е печалби от него", заяви Саба, цитиран от Bloomberg.

Затрудненията на страната да генерира приходи означават, че може да минат десетилетия, преди лидерите на Кабул да се отучат от финансиране от САЩ и съюзниците си. Миналата седмица американският президент Барак Обама реши да остави 5 500 войници в страната за неопределено време след 2016 г.

Международни дарители, водени от САЩ, плащат около две трети от тазгодишния бюджет на Афганистан, който е 7,2 млрд. долара. Минералните богатства на държавата са оценени на между 1 и 3 трилиона долара и са от решаващо значение за преодоляването на тази разлика.

Дауд Шах Саба хвърли вина върху предшественика си, който смятал, че Афганистан ще печели 1,5 млрд. долара годишни приходи от минната индустрия и ще стане финансово независима в рамките на едно десетилетие.

„Прогнозите на предишното правителство за приходите не бяха реалистични. Афганистан има нужда да продължи да получава международно финансиране. В противен случай страната изобщо няма да остане функционална", заяви Саба на 14 октомври в кабинета си в Кабул.

Афганистан притежава огромни количества мед, злато, олово, редкоземни елементи и литий - метал, който се използва за батериите на мобилните телефони.

Засега двата най-големи минни проекта на страната са затънали в договорни спорове и закъснения. Глобалното падане на цените на суровините през последните няколко години направи така, че да е още по-трудно за компаниите да поемат рискови инвестиции.

Консорциум от 6 компании, водени от Steel Authority of India Ltd., също са спрели разговорите по добив на желязна руда. Някога оценен на 11 млрд. долара, проектът е предвиждал да генерира годишни приходи за правителството от 200 млн. долара до 2017 г.

Тъй като мащабните проекти не успяват да започнат, талибаните печелят от по-малки мини из цялата страна. До 10 000 находища на природни богатства не попадат под правителствен контрол и могат да бъдат плячкосани.

Полезните изкопаеми са вторият по големина източник на приходи за талибаните след наркотиците. Афганистан не получава и пени за това, добави Саба.

Талибанският говорител Забихула Муджахед се оправда, че групата не получава никакви средства от незаконен добив или контрабанда. Той добави, че чуждестранните компании, желаещи да инвестират в минния сектор, първо трябва да получат разрешение от талибанска комисия, за да не се превърнат в мишена.