Икономиката на Афганистан е "крехка и зависима от помощи", гласи притеснителното обобщение, дадено от Световната банка няколко месеца преди талибаните да завземат страната, пише BBC.

Икономическите прогнози изглеждат още по-мрачни днес, след като в бъдеще наличието на международна помощ е обвито в несигурност. Афганистан има значителни ресурси от различни минерали, но политическата ситуация пречи на експлоатацията им. Международната помощ, макар и да се свива, е огромните 22% от брутния национален доход (сумата на брутния вътрешен продукт, плюс всички доходи, които жителите на дадена страна получават от дейности в чужбина, минус всички доходи на чужди граждани в конкретната страна) през 2019 г. Десетилетие по-рано тя бе 49% от БНД.

Продължаването на помощите е несигурно. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви пред ZDF миналата седмица: "Няма да дадем и цент, ако талибаните превземат страната и въведат Шариата".

Корупционни притеснения

Крехкостта, за която Световната банка говори, е илюстрирана от изключително високите нива на разходи за сигурност: 29% от БВП, при средно 3% за бедните държави. Сигурността и тежката корупция стоят зад още един постоянен проблем в Афганистан: липсата на преки чуждестранн инвестиции.

Данни на Организацията на обединените нации посочват, че през последните две години няма обявени "грийнфилд" инвестиции - такива, които включват чуждестранен бизнес, който изгражда операции в страната "от нулата". От 2014 г. е имало общо четири такива вложения. За сравнение, в Непал и Шри Ланка, които са с по-малко население, техният брой е 10 и 50 пъти повече за същия период.

Световната банка описва частния сектор в Афганистан като малък. Заетостта е концентрирана в земеделието: 60% от домакинствата получават доход от там.

В държавата има и огромна сива икономика: съществува нелегален добив, както и производство на опиуми. Търговията с наркотици е важен източник на приходи за талибаните.

Колко струва на САЩ войната в Афганистан?

Колко струва на САЩ войната в Афганистан?

И каква е първоначалната реакция на пазарите след разпалването на напрежението

Минерално богатство

След американската инвазия през 2001 г. афганистанската икономика все пак расте. Данните за страната не са напълно надеждни, но показват годишен растеж от над 9% през десетилетието след 2003 г. След това ръстът се забавя - може би отразявайки по-ниското ниво на помощ - до средно 2,5% между 2015 и 2020 г., показват данните на Световната банка.

Страната има значителни природни ресурси, с които би могла, в контекста на повишена сигурност и намалена корупция, да привлече чуждестранни инвестиции. В Афганистан има значителни количества мед, кобалт, въглища и желязна руда. Освен това има петрол, газ и скъпоценни камъни.

Наличието на литий е с особен потенциал. Металът се използва в батериите на електромобилите и други електрически джаджи. През 2010 г. в-к New York Times цитира доклад на американското военно министерство на отбраната, в което се казва, че Афганистан може да се превърне в "Саудитска Арабия на лития".

Но огромният потенциал остава неизползван.

Чуждестранни сили

Има редица доклади, че Китай иска да се намеси. Пекин има по-добри отношения с талибаните, отколкото западните сили, така че има предимство при новия режим.

Китайски компании обаче вече имат спечелени договори за разработка на залежите от мед и петрол. Но почти нищо не се случи, поне досега. Очаква се Пекин да покаже интерес, тъй като възможностите и за двете държави изглеждат значителни.

Но всеки представител на китайската държава - или на компания - ще иска уверения, че проблемите със сигурността и с корупцията няма да попречат. Никой не знае каква атмосфера ще създадат талибаните.

В близко бъдеще има и опасения относно финансовата стабилност - афганистанците опитват да изтеглят всичките си спестявания от банките.