Бързото падане на Афганистан под управлението на талибаните две десетилетия, след американската интервенция в страната, отприщи политическа и хуманитарна криза в страната. Междувременно анализаторите си задават един важен въпрос - какво ще се случи с богатите залежи на полезни изкопаеми в страната в настоящата ситуация.

Афганистан е една от най-бедните държави в света. Но през 2010 година там бяха открити огромни резерви, оценявани на 1 трилион долара, които могат драстично да променят икономиката на страната. На територията между Централна и Южна Азия в Афганистан има значителни залежи на стомана, мед и злато, както и на редкоземни метали. Може би най-важните залежи обаче са тези на литий - ключов елемент в производството на батерии за електромобили, както и за други зелени технологии.

"Определено Афганистан е един от най-богатите на традиционни ценни метали регион, но също така и на важни метали за икономиката на 21 век", посочва изследователят Род Шоновър, който е основател на групата Ecological Futures.

Липсата на сигурност в страната, както и на инфраструктура и екстремната суша досега са били причина тези залежи да не бъдат разработени. Това няма да се промени и с поставянето на държавата под контрола на талибаните. По думите на анализатора, цитиран от CNN Business, Китай, Пакистан и Индия може да се опитат да се ангажират с експлоатиране на тези залежи въпреки хаоса в Афганистан.

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Управителят на централната банка се опасява от крах на валутата и хиперинфлация

Не е учудващо, че възможността за тяхното разработване привлича такъв интерес. Търсенето на метали, като литий и кобалт, както и на редкоземни елементи, като неодим, растат с бързи темпове с развитието на производството на електромобили и на други чисти технологии.

От Международната агенция по енергетика посочиха в свой доклад през май, че световните доставки на литий, мед, никел, кобалт и редкоземни елементи трябва да бъдат увеличени с бързи темпове, за да може светът да се справи със заложените климатични цели. Към момента три държави - Китай, Демократична република Конго и Австралия, осигуряват 75% от глобалния добив на литий, кобалт и редкоземни елементи.

Според изчисления на американското правителство конкретно залежите на литий в Афганистан може да се окажат по-големи от ези в Боливия, която в момента разполага с най-големите резерви на метала.

"Ако в Афганистан има поне няколко години на спокойствие, което да позволи разработването на тези ресурси, тя може да се превърне в една от най-богатите държави в региона в рамките на десетилетие", посочва още през 2010 година Саид Мираз от US Geological Survey в интервю за списанието Science.