САЩ са инвестирали 488 милиарда долара за развитие на петролната и газовата индустрия в Афганистан, както и на тази за добив на минерали. По-голямата част от вложенията обаче дават минимален или дори нулев резултат, показва нов доклад на американските власти, цитиран от Business Insider.

Според последните данни от одит на Специалния генерален инспекторат за развитието на Афганистан, Пентагонът и щатската Агенция за международно развитие са изгубили парите заради слаб контрол.

Институцията е инспектирала 11 от специализираните работни групи в ислямската държава, които са разполагали със стотици милиони за изпълнението на възложените задачи. Проверката показала, че три от групите постигнали минимален или дори нулев резултат, а пет от тях частично са изпълнили целите си. Едва три от групите изпълнили заложените задачи.

Данните от одита дойдоха в труден момент за Пентагона. Другата седмица предстои властите в Щатите да обсъдят ефективността на работните групи в Афганистан, след като преди няколко месеца стана ясно, че те са похарчили 43 милиона долара за построяването на една единствена бензиностанция. Други 150 милиона долара пък са били използвани за построяването на луксозно селище с частни вили.

Защо САЩ подариха най-скъпата бензиностанция в света на Афганистан

Защо САЩ подариха най-скъпата бензиностанция в света на Афганистан

Министерството на отбраната мълчи

Заедно с това последният одит сочи, че цели 35,9 милиона долара са отишли за сеизмични проучвания, необходими за развитие на добивната индустрия, а други 34 милиона – за ремонт и подмяна на тръбопроводи за природен газ.