Икономиката на Афганистан върви към тотален срив и това ще е неизбежно без бързите действия на международната общност, предупреждават политически и икономически експерти, цитирани от NBC. Според оценката, страната е едва на няколко месеца, а може би и на седмици от финансов крах.

Базовата икономика на Афганистан години наред се бореше да оцелее допреди скорошния възход на талибаните, а внезапното превземане на държавата от ислямското движение остави финансите на страната в задънена улица - със замразени активи, затворени банки и чуждестранна помощ от ключово значение в застой. На световната общност й е все по-трудно да повярва на обещанията, че твърдолинейните талибани ще бъдат по-демократични от преди и че ще могат да променят нещата към нещо по-добро.

Световната банка няма да работи повече с Афганистан

Световната банка няма да работи повече с Афганистан

От институцията за загрижени за положението в страната и особено за правата на жените

Асоциацията на банките на Афганистан обяви този понеделник във Facebook, че талибаните са назначили Хаджи Мохамад Идрис за временно изпълняващ длъжността управител на Централната банка на страната. Малко след тази новина Гюл Максуд Сабит - бивш заместник-финансов министър, който днес живее в Калифорния, където е преподавател, заяви пред американските медии, че никога не е чувал за него.

"Този ​​човек е член на Икономическата комисия на талибаните. Той е бил учител в религиозно училище в Пакистан и идва от там, очевидно няма никакъв опит и това е всичко, което знам за него. И сега той управлява Централната банка", коментира Сабит.

Новото ръководено от талибаните правителство не представи никакви доказателства за опита на Идрис във финансите или банкирането. Съобщението за назначението му дойде два дни след като от Министерството на финансите на талибаните заявиха, че всички държавни служители ще бъдат "платени както преди".

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Управителят на централната банка се опасява от крах на валутата и хиперинфлация

Международни наблюдатели на Афганистан и финансови експерти твърдят, че това е последният знак, който говори за това, че без по-нататъшна намеса от международната общност икономиката на страната ще пострада още повече, отколкото през последните седмици. А това означава наистина пълен крах.

Малко след като правителството на президента Ашраф Гани падна на 15 август, търговията с афганистанската валута се понижи с почти 8% спрямо щатския долар. От 17 август обаче местната валута е относително стабилна, вероятно защото е практически замразена - сега е почти невъзможно да се прехвърлят пари както в страната, така и извън нея. И тъй като държавните служители не получават заплати и банките не отварят, дори ежедневната търговия е трудна. Хората имат пари в брой и си ги държат вкъщи.

Смята се, че в Афганистан едва около 10% от хората притежават банкови сметки. Освен това икономиката беше до голяма степен подкрепена от чуждестранна помощ, според данните на Световната банка. Само че и тя от днес прекрати работата си със завзетата държава.

"Чуждестранните финанси изкуствено повишиха вътрешната покупателна способност на населението - изкуствено в смисъл, че не бяха свързани с повишена вътрешна производителност", коментира професорът по икономика в Принстънския университет Атиф Миан.

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Те са съхранявани в САЩ

В по-широк план талибаните (поне засега) не са признати за законно правителство на Афганистан, което означава, че те не могат да получат достъп до милиардите долари резервни фондове, до голяма степен държани в САЩ, или до т. нар. "специални права на теглене" от 450 милиона долара от Международния паричен фонд, до който Афганистан трябваше да има достъп този понеделник.

"Както винаги обаче, МВФ се ръководи от възгледите на международната общност", заяви миналата седмица говорителят на Международния валутен фонд - Гери Райс.

Изводът е, че без бърза и адекватна международна помощ, колапсът на афганистанската икономика ще е факт много скоро. И това е неизбежно, защото освен лекарствата, малкото минно дело и ниският обем на производство, в страната не се случва нищо кой знае какво в икономически план, без вливането на американски пари. Така че, казват международните експерти, ако светът нехае за случващото се сценарият е един - крайна бедност и много висока икономическа миграция.