Световната банка преустанови плащанията по всички свои операции в Афганистан, предава Reuters. Причината за това е завземането на страната от талибаните. От банката заявиха, че ще следят отблизо ситуацията в държавата.

"Ние сме дълбоко загрижени за положението в Афганистан и за въздействието върху перспективите за развитие на тази страна, особено по отношение на жените", заяви пред медията говорител на Световната банка.

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Управителят на централната банка се опасява от крах на валутата и хиперинфлация

Институцията ще продължава да се консултира отблизо с международната общност и партньорите относно развитието случващото се в Афганистан, като ще проучва всички възможни начини да остане ангажирана, коментира пред Reuters високопоставен източник на банката.

Макар че продължават да твърдят, че ще управляват по-умерено и демократично, талибаните вече забраниха износа на долари и исторически ценности, включително паметници от страната. В изявление на движението се подчертава, че ако у някого бъдат открити такива вещи, те ще бъдат конфискувани, а собственикът му ще бъде наказан в съответствие със закона.

Какво следва за икономиката на Афганистан?

Какво следва за икономиката на Афганистан?

През 2010 г. тя бе описана като "Саудитска Арабия на лития", но дали някой ще посмее скоро да започне добив там?

Миналата седмица властите в САЩ замразиха активи на афганистанската централна банка, възлизащи на 9,5 милиарда долара, съхранявани в американски финансови институции. Целта на това действие беше тези активи, част от резервите на централната банка, да не попаднат в ръцете на талибаните.

А като част от тези активи са и близо 22 тона злато. Поне толкова са тези резерви, съхранявани в САЩ, според данните на Централната банка на Афганистан към декември 2020 година, пише сайтът Quartz. Според цените на скъпоценния метал към сряда това количество възлиза на стойност от около 1,25 милиарда долара.

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Те са съхранявани в САЩ