Със 17,2% са намалели покупките на имоти в София през второто тримесечие на 2020 г., показват данните на Агенцията по вписванията, публикувани днес. През трите месеца до края на юни общият им брой достига 6 352, при 7 670 през същия период на миналата година. Второто тримесечие на 2019 г. бе най-доброто от 2008 г. насам.

Спрямо първото тримесечие ръстът е 20%, което е по-малко от записаното покачване от 35%, регистрирано между двете тримесечия през миналата година.

Спадът съвсем не засяга само София. В цяла България сделките намаляват с 28% до малко под 38 000.

Данните все пак потвърждават данните на предприемачи и брокери, според които пазарът е започнал да се събужда през юни. През април покупко-продажбите на имоти у нас се сринаха с цели 55%. Именно тогава беше и фазата, в която мерките срещу коронавируса бяха най-строги. През март т.г. спадът в София бе 17%, а за цялото първо тримесечие - 6,3%.

През периода април - юни 2020 г. сделките в Бургас намаляват с 28%, във Варна със 17%, а в Пловдив с 19%.

Данни на НСИ показаха, че цените на жилищата у нас са нapacнaли c 4,7% на годишна база през първото тримесечие, а тези в София - с 8%, според Knight Frank.

От началото на пандемията брокери и предприемачи твърдят, че цените на имотите в София няма да поевтинеят, тъй като няма предпоставки за това. "Наистина някои клиенти търсят т. нар. ковид-сделки, но това не се случва. В средносрочен план не виждам фактори, които да променят имотния пазар. Себестойността на едно жилище не се намалява, напротив: последната сводка, която имам от този месец е за известно увеличение на цените на всички строителни материали - арматура, тухли, гипс, разтвори - средно с 3-5%, а на ВиК и електроматериалите около 2% повишение спрямо предишните месеци", коментира през юни пред Money.bg инж. Тано Нейчев, управляващ съдружник и съосновател в строителната компания Contract City.

Как коронакризата промени изискванията за имотите в София?

Как коронакризата промени изискванията за имотите в София?

Тано Нейчев, съосновател на Contract City, пред Money.bg по Bulgaria ON AIR