Работата от вкъщи и физическата дистанция станаха новата норма за живота ни заради пандемията. И по всичко изглежда, че те няма да изчезнат скоро. Ефектите от промяната на начина ни на живот вече са видими и на пазара на недвижими имоти, става ясно от думите на инж. Тано Нейчев, управляващ съдружник и съосновател в строителната компания Contract City.

"Клиентите повишиха своите изисквания към удобствата, които преди не бяха поставени на дневен ред. Това са наличие на детски площадки около жилищата, повече зелена площ, по-висока степен на ослънчаване и по-добра дограма, подово отопление, повишена звукоизолация. Самото ограничение на хората от придвижване накара много от клиентите да се съсредоточат върху самия продукт и в избора си на жилище и респективно да имат и по-високи претенции към неговите технически параметри", заяви той в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

Логично, здравната криза ще повиши и търсенето на къщи край София. "Ковид-кризата по-леко бе преодоляна там, където хората бяха по-близо до природата, там където разполагаха с къщи, вили. Така че е логично да се очаква един по-голям интерес към къщите в региона на София, в радиус от 30 км., за по-бърза комуникация до града", казва Нейчев. Но припомня, че къщите изискват и по-голям финансов ресурс.

Как се движат цените?

От началото на пандемията пазарът на недвижимите имоти в столицата "буквално се затвори", казва още той. "Причините могат да се споменат в няколко посоки: ограничението в движението на хора заради пандемията; неизвестността от последиците от кризата; спазването на самата физическа дистанция и контактите между хората възпря много от нашите клиенти", посочва Нейчев. Икономическата криза намали и покупателната способност на част от клиентите.

От началото на юни обаче Contract City наблюдава съживяване на пазара. А Нейчев не очаква сериозен спад на цените. "Където се предлага добър продукт - висока степен на завършеност, разумен баланс между цена и качество, цените не бива да бъдат коригирани. Наистина някои клиенти търсят т. нар. ковид-сделки, но това не се случва. В средносрочен план не виждам фактори, които да променят имотния пазар. Себестойността на едно жилище не се намалява, напротив: последната сводка, която имам от този месец е за известно увеличение на цените на всички строителни материали - арматура, тухли, гипс, разтвори - средно с 3-5%, а на ВиК и електроматериалите около 2% повишение спрямо предишните месеци", коментира той.

Каква ще бъде 2021 г.?

"Като цяло, ковид-кризата ще има един оздравяващ ефект на пазара на недвижими имоти и то в няколко направления: предприемачите ще балансират по-добре съотношението между цена и качество на своите продукти, банките от своя страна ще бъдат по-взискателни към кандидатите за кредити, купувачите ще преценяват по-добре силите и възможностите си, дали могат да купят имот с бюджета, с който разполагат", прогнозира Нейчев.

"Ние смятаме, че всяка криза, както всички досега, е полезна и здравословна за добрия бизнес. Очаквам отново да се отсеят случайните играчи на пазара и да останат професионалистите с добра организирана дейност и продукт", категоричен е той.