Продажбите на имоти в столицата достигат 8615 през второто тримесечие на годината, според последните данни на Агенцията по вписванията. Въпреки, отчетения спад търсенето на жилища в София, привлекателните имоти остават в полезрението на купувачите. 

Наблюденията на брокерите от Bulgarian Properties показват, че когато става въпрос за избор на идеалния имот в София, има няколко ключови характеристики, които винаги са особено предпочитани от купувачите.

1. Гледка към Витоша

Една от най-търсените характеристики, които купувачите търсят при избора на имот в София, е гледка към Витоша. Тази, обичана от всички столичани планина, разположена южно от града, осигурява зашеметяващ фон на градския пейзаж. Имотите, които предлагат безпрепятствена гледка към това природно богатство, често са с по-висока цена на пазара. Купувачите са привлечени от спокойствието и красотата, които предоставя гледката към Витоша, което я прави основен приоритет за мнозина.

2. Близост до парк

Зелените площи и парковете играят важна роля в градския живот в София. Близостта до парк е важен фактор за купувачите, които търсят имот, предлагащ баланс между градския живот и естествената среда. Паркове като Борисова градина и Южен парк предлагат на жителите на столицата възможност да избягат от шума и суетата на градския живот, осигурявайки пространства за релаксация, упражнения и социални контакти.

3. Близост до метростанция

Системата на обществения транспорт в София, включително метрото, играе решаваща роля за осигуряване на ефективна свързаност в града. Имотите, разположени в близост до метростанции, са особено търсени от купувачите, които ценят удобството и достъпността. Лесният достъп до метрото позволява на жителите да се придвижват бързо из града, като избягват задръстванията и пестят време в ежедневните си пътувания. Близостта до метростанция повишава цялостната привлекателност на имота и често води до по-висока стойност при последваща продажба.

4. Паркомясто или гараж

В град, в който паркирането е истинско предизвикателство, наличието на собствено паркомясто или гараж е важен фактор при продажба на имот. Купувачите, които притежават автомобили, отдават предпочитание на имоти, които предлагат сигурни възможности за паркиране. Независимо дали става въпрос за определено място за паркиране в сградата или за частен гараж, тази характеристика осигурява удобство и спокойствие. Освен това имотите с достатъчно места за паркиране задоволяват нуждите както на обитателите, така и на техните гости, което го прави съществено съображение за много купувачи.

5. Ново строителство

Предимствата на имотите ново строителство е неоспоримо за много купувачи в София. Модерните удобства, енергийно ефективните характеристики и съвременните елементи на дизайна са ключови фактори, които привличат хората към новопостроените жилища. Имотите ново строителство често са оборудвани с най-новите технологии и удобства, като осигуряват комфортна и стилна среда за живот. Купувачите ценят възможността да персонализират някои аспекти на имота и увереността за по-малко грижи по поддръжката, които обикновено съпътстват жилищата в по-старите сгради.

В заключение, когато става въпрос за избор на имот в София, купувачите отдават приоритет на комбинацията от природна красота, удобство и модерен живот. Гледката към Витоша, близостта до парк и метростанция, наличието на паркомясто или гараж, както и комфорта на имотите ново строителство са сред основните характеристики, които привличат вниманието на потенциалните купувачи.