Повече от половината млади американци (59%) казват, че планират да използват спестените от тях средства по време на пандемията за първа вноска за жилище, според скорошно проучване на имотната агенция Zillow.

"Дори по време на пандемията стремежът да се сдобият със собствено жилища изглежда все още е налице", се казва в доклада.

Според експертите това ще нажежи още повече вече нагорещения жилищен пазар. Цените растат с най-бързия си темп от 2006 г. насам, като скачат двуцифрено на годишна база. Това бе посочено в доклад на консултантската компания Knight Frank, публикуван неотдавна.

Спестяванията стимулираха жилищния бум през 2020 г. - повече млади хора от поколението на милениалите станаха собственици на жилища. Освен това лихвените проценти достигат исторически ниски нива през 2020 г., което улесни хората с достатъчно спестявания за първоначална вноска за покупка на жилище.

Много от хората, които останаха да работят от вкъщи осъзнават нуждата от по-голямо жилище. Това доведе до исторически недостиг на жилища и недостиг на строителни материали, което повиши и цени на имотите.

Проучването установява, че 83% от младите хора имат спестявания, натрупани по време на пандемията. В някои случаи те достигат до 3000 долара на месец, които обикновено и при нормални обстоятелства биват похарчени за самолетни билети и почивки. Сега обаче нещата стоят по различен начин.

Като се има предвид, че милениалите са във възраст, в която обикновено се купуват жилища, а следващото поколение Z вече също търси имоти за покупка, младите хора ще доминират на пазара на жилища години напред, се казва в анализа.