Законността на краткосрочните наеми в определени жилищни райони на Гърция е в ръцете на Държавния съвет, съобщава Ekathimerini. Този въпрос беше повдигнат от Дружеството за околна среда и културно наследство, което подаде 16 жалби до висшия административен съд на страната, оспорвайки превръщането на цели сгради в единици за настаняване на Airbnb в историческия квартал Плака на Атина.

Ако тези жалби бъдат уважени, това може да създаде прецедент за подобни решения, особено в региони, подчинени на специфични разпоредби за градско планиране, като например традиционни селища. Най-важното е, че това правно действие ще определи за първи път дали краткосрочните наеми попадат в категорията на градските наеми, както е определено от закона, или представляват "прикрита" туристическа дейност, която може да противоречи на разпоредбите за използване на земята, специфични за всяка област.

16-те призива на Дружеството за околна среда и културно наследство са еднакви, насочени към 16 имота в Плака, които са претърпели пълна трансформация в туристически места за настаняване. Организацията призова отдела по градско планиране на община Атина да запечата тези имоти, твърдейки, че промяната в предназначението на имота нарушава защитения жилищен статут, установен за района на Плака с два президентски указа, издадени през 1979 г. и 1993 г.

Airbnb прави първото си придобиване като публична компания за близо $200 милиона

Airbnb прави първото си придобиване като публична компания за близо $200 милиона

Стартъпът, който ще бъде придобит, се нарича Gameplanner.AI, който е основан през 2020 г.

"Нашата цел е да предпазим Плака от съществена промяна на нейния характер".

Както се очакваше, отделът по градоустройство издаде отрицателен отговор, твърдейки, че "градското/туристическото законодателство не посочва изрично, че резиденциите, наети краткосрочно чрез цифрова платформа, се квалифицират като туристически места за настаняване". В отговор организацията подаде жалба до Държавния съвет с искане за отмяна на това решение.

Димитрис Мелисас, адвокат и професор в Училището по строително инженерство на Националния технически университет в Атина, подал жалбите от името на сдружението подчертава: "Плака е обект на специален режим на градско планиране, който защитава жилищното използване, като същевременно позволява специфични допълнителни употреби (напр. магазини) на определени места. Законодателният замисъл по отношение на хотелските заведения е точно очертан." Той обяснява: "Превръщането на имот от резиденция в таен хотел представлява пряко нарушение на защитната рамка на Плака. Това не е просто формалност, а въпрос по същество. Разпространението на такива малки хотели в Плака води до изместване на жилищните райони, което коренно променя характера на квартала. Освен това функционирането на туристическите единици се отразява пагубно на живота на постоянните жители."

Италия е поредната държава, която налага невиждани до момента регулации на Airbnb

Втората европейска страна, която налага невиждани до момента регулации на Airbnb

Заради недостиг на "достъпни жилища"