В сянката на ТЕЦ "София" се намира Обетованата земя за търсещите жилище в столицата, става ясно от анализ на имотния пазар на агенцията Bulgarian Properties. "Банишора" е най-популярният квартал през третото тримесечие на годината на база реално сключени сделки.

По данни на агенцията цените там са средно 1512 евро за квадратен метър. Като причина за това не е близостта на Централна гара, а фактът, че там "кипи сериозна строителна дейност", а купувачите предпочитат нови жилища, става ясно от анализа.

Пазарът на имоти в София се плъзга по надолнище

Пазарът на имоти в София се плъзга по надолнище

Сделките намаляват както на годишна, така и на тримесечна база

По същата причина в челото на най-популярните квартали е и "Малинова долина" (средна цена от 1360 евро/кв.м).

Друг фактор е наличието на инфраструктура и особено на метро. Така не твърде атрактивният до преди няколко години "Овча купел 2" вече достига средна цена от 1310 евро за квадрат при сериозно търсене.

"Районите на Младост и Полигона остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и Бизнес Парк София", пишат от Bulgarian Properties.

Какъв е годишният доход на средностатистическия жител на София?

Какъв е годишният доход на средностатистическия жител на София?

Най-висок е относителния дял на работната заплата.

Важно е да се подчертае, че "Овча купел" и "Малинова долина" са най-евтините квартали за покупка на жилище, а в центъра, "Иван Вазов" и "Лозенец" сделките са за по около 3000 евро на квадрат.

Снимка 639198

Източник: Bulgarian Properties

Средната площ на закупените апартаменти в рамките на целия град е 90 квадратни метра, а средната цена на квадрат 1550 евро за кв.м - без съществено изменение през годината.

Повече сделки, по-достъпни жилища

От Bulgarian Properties се позовават на данните на Агенцията по вписванията за 7001 вписвани сделки в София през третото тримесечие, което е спад в сравнение с 2022 г. и 2021 г., но е над нивата от същите периоди на 2019 г. и 2020 г.

Снимка 639199

Източник: Bulgarian Properties

"В допълнение на стабилизирането на цените и задържането им на достигнатите нива, пазарът беше подкрепен от все още ниски лихвени проценти по ипотечните кредити. Те останаха без съществено изменение през тази година, което окуражи купувачите на собствен дом", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Най-скъпите жилища в София - до 10 000 евро на квадратен метър

Най-скъпите жилища в София - до 10 000 евро на квадратен метър (СПИСЪК)

Кои са най-недостъпните квартали в столицата?

Според агенцията в момента се повишава достъпността на жилищата в столицата, тъй като доходите нарастват по-бързо от цените на имотите. В анализа се посочва, че през 2023 г. един квадрат се купува с 1,1 месечни заплати, докато през 2008 г. (определен като "предходния пик на пазара") са били нужни 3,4 заплати за същата площ.