Администрацията на Байдън ще представи мерки, насочени към справяне с недостига на достъпни жилища и наеми в Съединените американски щати, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Идеята е да бъде подкрепено финансирането и строителството на този тип имоти през следващите години.

Ограниченото предлагане на жилища се превърна в двигател на ръст на цените за купувачите и наемателите. През юли медианната цена на съществуващо жилище достигна $359 хил., 18 процента ръст за година. През юни бе записан рекорд от $362,8 хил. През последните две десетилетие строителството на нови жилища намалява с 5,5 млн. под дългосрочните исторически нива.

Предложенията на администрацията идват в момент, в който Конгресът дебатира редица мерки за подкрепа на строителството на достъпни жилища, включително грантова програма на стойност $5 млрд. Обмисля се промяна на зонирането, с което да се позволи изграждането на по-високи жилищни сгради и многофамилни жилища в повече региони.

Промените, които Белия дом ще предложи, включват Federal Housing Finance Agency и двата кредитодателя, които тя надзирава - Fannie Mae и Freddie Mac. Една от тях ще даде възможност те да инвестират повече в жилища под наем. Друга ще им позволи да окуражят строителството на достъпни жилища. Трета ще увеличи финансирането за сглобяеми къщи.