Пандемията от COVID-19 не доведе до сътресение на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора. Това стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net, посветена на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора, която се проведе на 5 октомври и се излъчи на живо в сайта на Imoti.net и в социалните мрежи на медията.

По време на извънредното положение експертите отчитат спад на сделките с имоти, но още в края на май броят им започва да нараства. Най-сериозно негативно влияние коронакризата оказа върху наемите, смятат брокери. Причината е, че и двата града са средище на студенти, които заради COVID-19 преминаха към онлайн обучение.

Статистиката показва, че през първото тримесечие на 2020 година търсенето и предлагането на жилища в Пловдив и Стара Загора е намаляло с около 10% спрямо същия период на 2019 година.

"През април - юни сделките в Пловдив са били 2988, докато през същия период на миналата година са били сключени 3707 сделки. Това е нормално, тъй като през второто тримесечие нямаше огледи, на база на които да се стигне до реализиране на сделки", обясни Анна Димитрова от агенция "Омега-А".

В Стара Загора още с края на извънредното положение интересът към имоти се възвръща, като броят на сключените сделки през април, май и юни са 1216, което е с близо 400 повече спрямо същия период на миналата година.

"Клиентите вземат по-бързо решенията за това дали да сключат сделка", отбеляза още Димитрова по време на онлайн дискусията на Imoti.net.

По отношение на цените на имоти в Пловдив и Стара Загора експертите са категорични, че динамиката, която се наблюдава на пазара, не може да бъде предпоставка за застой или намаляване на цените, защото и в двата града търсенето на жилищата е по-голямо от предлагането.

Брокерите не прогнозират драстични промени на имотния пазар в Пловдив и Стара Загора до края на годината. Експертите са категорични, че банките са ключов партньор на имотния пазар, а ниските лихви провокират повече хора да решат да придобият собствено жилище.

От Пощенска банка също потвърдиха, че по време на извънредното положение интересът към банкови ипотечните кредити е намалял, но в периода юли-септември търсенето на банкови инструменти за финансиране се е повишило.

"Клиентите, които са планирали да купят имот, които не очакват в близко бъдеще доходите им да се променят, ще направят тази стъпка", обясни Даниела Иванова, началник отдел "Ключови партньорства и пейрол бизнес" в Пощенска банка.

Данните на банката показват, че хората, които възнамеряват да закупят собствен дом са млади, с високи доходи, които търсят жилище около 80 кв.м.

От Пощенска банка предлагат ипотечни кредити с опция "Флекси", която позволява на клиентите два пъти в годината да намалят вноската си наполовина. Друга възможност е кредит с фиксирана лихва за целия период.

"Имаме 29% ръст на продажбата на жилищни кредити спрямо миналата годината. Средната сума на кредита леко се повиши, въпреки COVID-19", заяви още Иванова в разговор с водещия на онлайн дискусията - Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

В Стара Загора ръстът е по-малък от този в Пловдив, а клиентите купуват предимно старо строителство - от преди 2015 година. По отношение на строителството, COVID-19 не само, че не е оказал негативен ефект, но дори се наблюдава нарастване на строителната активност спрямо 2019 година.

"През първите месеци на годината издадените разрешителни за строеж в Пловдив са по-малко спрямо миналата година, но това е очаквано с оглед на извънредното положение. Но при броя на започналите строежи отчитаме голям ръст", заяви Мартин Драгоев, директор "Инвестиции и продажби" в Галакси Инвестмънт Груп и член на Национална асоциация на строителните предприемачи.

Не така стоят нещата при наемите на индустриални имоти и складови площи.

"През март, април и началото на май при наемите на складове се наблюдаваше почти 90% спад. Активни откъм търсене останаха само складовите площи до 250 кв. м. за складове за бързо оборотни стоки, логистични и куриерски фирми. Производствените площи отчетоха много сериозен спад, почти останаха извън търсенето на пазара", коментира Атанас Ласков управител на Индустриални имоти - Пловдив, член на БГСКЛАД.

По отношение на покупки и продажби на складове и индустриални площи експертите отчитат ръст 10-15%. Относно търсенето на градски складове, Ласков заяви, че този тип пазар все още не е добре познат в България, но пък е ниша, която скоро ще придобие популярност в България.

Онлайн дискусия премина при голям интерес - 7326 са уникалните потребители, които посетиха каналите на Investor Media Group, чрез които се излъчваше на живо онлайн дискусията докато тя течеше. Дискусията достигна и до над 6 000 души в социалните мрежи.

Онлайн дискусията за имотния пазар в Пловдив и Стара Загора е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната. Следващата онлайн дискусия на Imoti.net ще се проведе на 2 ноември и ще анализира състоянието на сектора по Черноморския регион.

Онлайн дискусиите на Imoti.net се провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД "Армеец".

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, "Мениджър" и "Градът Медиа Груп".