Липсата на туристи и слабите приходи заради коронавируса принудиха затруднените собственици на хотели на индонезийския курортен остров Бали да обявят имотите си за продажба. Някои от тях ще трябва да преглътнат големи загуби, но от друга страна, за инвеститорите с дългосрочна визия това е шанс да си купят евтино част от рая, пише Bloomberg.

Balangan Wave е курорт с 50 вили и се намира близо до популярния едноименен плаж за сърф. Той е обявен за продажба, а цената е смъкната доста сериозно от строителният предприемач Майкъл Халим. Офертната цена сега е 9 млн. долара, а само два месеца преди това тя е била над 17 млн. долара. "На настоящия пазар не можем да си позволи да продаваме на загуба. Бизнесите затварят, няма никакви приходи", коментира Халим.

Бали е сред най-уязвимите места, когато става въпрос за спиране на международните полети. Туризмът съставлява над 60% от икономиката на острова, като осигурява работни места на много голяма част от населението.

През 2019 г. около 6,2 млн. туристи посетиха плажовете на острова, хотелите и йога студиата.Тази година броят на туристите намаля с 22% по-нисък - до 1,04 млн. през първото тримесечие.

Вместо да посрещат туристи, хотелите на острова се разпродават. Броят на обявените имоти за продажба в Бали е скочил с 30% от началото на пандемията, според индонезийската имотна компания Galaxy Kuta.

"Сега е добро време за покупка", коментира Чандран, управляващ директор на базираната в Сингапур компания Cosmopolitan Real Estate, която се занимава с продажбата на Balangan Wave. " Когато нормалният ритъм на живот се върне на Бали, цените ще скочат отново", допълва той.

И двузвездният хотел Hotel Teuku Umar в Денпасар си търси купувач. Той привлича с неонови рамки на прозорците и интериор, които няма как да остане незабелязан. Хотелът е със 140 стаи и обявен за продажба на цена от 7,7 млн. долара през май.

$1,2 трилиона: Толкова може да загуби световният туризъм през 2020-а година

$1,2 трилиона: Толкова може да загуби световният туризъм през 2020-а година

Загубите може да достигнат $3,3 трилиона, ако натискът върху сектора продължи и през 2021-а

Преди пандемията сделките с хотели в Азиатско-тихоокеанския регион бяха на рекордни нива, казва Кори Хамабата, старши вицепрезидент на отдел "Хотели и места за настаняване" в хонконгското подразделение на консултантската компания JLL.

Сред инвеститорите е била и Trump Organization, която подписа споразумение през 2015 г. да даде името си на нов хотел и голф клуб на острова. Но сега дори тази организация ограничава дейността си, като вероятно хотелът й ще стане четири - или петзвезден, а не шестзвезден, за да бъде малко по-достъпен.

"Очакваме повечето купувачи да се водят от три ключови момента - покупка с отстъпка, покупка на малко използвани имоти за подобряването им или покупка на имоти на стратегически локации за разрастване на марката", казва Кори Хамабата.

Местните се надяват вътрешното търсене да се възстанови по-бързо от международното. Въпреки, че в началото на пандемията на Бали нямаше много случаи на заразени, след това техният брой нарасна до над 1400. В Индонезия регистрираха над 54 000 случая и 2754 починали, което я превръща в най-тежко засегнатата страна в Югоизточна Азия.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора

Това може да попречи на плановете за повторно отваряне на икономиката на Бали. Местните туристи вероятно ще могат да се върнат през август, а чуждестранните ще бъдат приети едва през септември, съобщават местни издания като Jakarta Globe. Дори в най-добрия сценарий малко е вероятно туристите да достигнат броя от преди кризата.

Това ще доведе до много рискове за Бали. Островът е с площ от 5780 кв. км има над 4300 хотела, според данни на правителството. Силната конкуренцият на пазара подлага на натиск много собственици на хотели още преди вируса.