1,2 трилиона долара - толкова ще бъдат загубите за туристическата индустрия през 2020 година в резултат на ограничените пътувания и по-предпазливото планиране на почивките от страна на потребителите в резултат на коронавируса.

Това се казва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNICTAD).

Това означава, че световният туристически сектор ще запише загуби в размер на 1,5% от глобалната икономика. Експертите предупреждават, че загубите могат да стигнат 3,3 трилиона долара в случай, че натискът върху индустрията продължи до началото на 2021 година, пише Bloomberg.

В доклада се посочва, че едни от най-засегнатите икономики в резултат на срива в сектора ще бъдат Ямайка и Тайланд. Според прогнозите брутният вътрешен продукт на двете държави ще се свие със съответно 11% и 9%.

Сред другите по-значително засегнати страни са Египет, Кения и Малайзия, за които пандемията може да коства 3% от икономиката.

В доклада се посочва, че може да се очаква и пик в безработицата на най-зависимите от туризма страни, както и спад на заплатите - от 12 на сто в Тайланд, 11 на сто в Ямайка и 9 на сто в Хърватия.