Броят на международните туристически пътувания ще се понижи с 60% до 80% през 2020 г. заради пандемията на коронавирус, съобщи Световната организация по туризъм, към ООН в четвъртък, като преразгледа предишната си прогноза.

Широко разпространените ограничения за пътуване и затварянето на летищата и държавните граници постави международния туризъм в най-тежката криза досега, според Организацията на обединените нации.

През първите три месеца на годината туристите намаляват с 22%, като Азия и Европа претърпяха най-голям спад, според данни на организацията.

"Светът е изправен пред безпрецедентна здравна и икономическа криза. Туризмът е засегнат силно, като милиони работни места са изложени на риск в един от най-трудоемките сектори на икономиката", каза генералният секретар на организацията по туризъм Зураб Полокакашвили.

Чехите спасяват хърватския туризъм с "корона коридор"

Чехите спасяват хърватския туризъм с "корона коридор"

Засега идеята все още е на етап обсъждане, но може да спаси сектора в европейската страна, която най-много разчита на туристите

Авиокомпаниите са пострадали най-много, тъй като повечето самолети са заземени, но хотелиерите, круизните оператори и туроператорите също са в тежко положение. Степента на спадовете на международния туризъм ще зависи от това колко бързо се отварят отново международните граници.

При най-добър сценарий, като ограниченията за пътуване започват да намаляват в началото на юли, международните туристически пътувания могат да паднат само с 58%.

Ако ограниченията за пътуване бъдат премахнати в началото на декември, спадът ще бъде повече от 78%. А при положение, че ограниченията бъдат премахнати в началото на септември, прогнозираният спад от 70%.

При тези сценарии спадът в международните пътувания може да доведе до загуба от 910 милиарда долара до 1,2 трилиона долара от приходи от износ от туризъм и от 100 милиона до 120 милиона работни места в сектора.

Хърватският туризъм може да "катастрофира" с 95% спад през 2020-а

Хърватският туризъм може да "катастрофира" с 95% спад през 2020-а

Секторът допринася за грубо 20 на сто от БВП на страната

За сравнение, международните пътувания в туризма паднаха само с 0,4% през 2003 г. след избухването на SARS, при което загинаха 774 души в света.

Повечето експерти смятат, че ще има признаци за възстановяване до последното тримесечие на 2020 г., като вътрешното търсене се очаква да се възстанови по-бързо от международното търсене.

В началото на годината прогнозите бяха, че международният туризъм ще нарасне с 3% или 4% през 2020 г.

През 2019 г. туристическите пътувания се увеличават в 4%, до 1,5 милиарда, като Франция е най-посещаваната страна в света, следвана от Испания и САЩ.

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

25 000 полета до Китай са отменени за седмица

Последният път, когато международните туристически пътувания отбелязаха годишен спад, беше 2009 г., когато световната икономическа криза засегна тежко туристическия сектор.