След като страните от Централна и Източна Европа все още остават затворени заради пандемията от коронавирус, международните пътувания са строго ограничени, а ударът върху туристическия сектор в региона е голям.

За страни като Хърватия, в която индустрията допринася за значителна част от брутния вътрешен продукт (БВП), експертите предупреждават, че годината може да е катастрофална.

"Със забраната за международни и вътрешните пътувания, хърватският туристически сектор беше сериозно засегнат. Според изчисленията той генерира грубо 20% от БВП", коментира Клара Матич от Colliers Croatia, цитирана от Emerging Europe.

"Ключовият въпрос е колко време ще продължи пандемията и свързаните с нея ограничения на пътуванията в Европа, както и колко бързо хората ще започнат отново да пътуват зад граница", допълва тя.

Ситуацията в Хърватия отразява негативната тенденция, която важи в по-голяма или в по-малка степен за останалите страни на Стария континент. Според доклад, публикуван от Travel Economics международните пътувания ще спаднат с 39% през 2020 година, което означава 287 милиона по-малко туристи в Европа.

Експертите смятат, че има два сценария за развитието на ситуацията в Хърватия. Единият от тях предвижда 65% спад на нощувките на годишна база. По-тежкият сценарий е за такъв от 95 на сто. "И двете възможности ще имат сериозен негативен ефект върху хърватската икономика", предупреждава Матич.