Браншови организации в Чехия предлагат идеята за т. нар. "корона коридор" до брега на Адриатическо море. Това ще позволи на чуждестранните туристи да не бъдат задължени да стоят 14 дни в самоизолация, пише Deutsche Welle. Хърватският Андрей Пленкович вече е обсъждал идеята с чешкия си колега Андрей Бабиш.

Противоепидемичните мерки сринаха туризма. В Европа индустрията се очаква да загуби около €1 млрд. на месец, заяви комисарят Тиери Бретон. В Хърватия се готвят за спад от 75% тази година, каза по-рано министърът Гари Капели. През последните няколко години приходите от туризъм чупеха рекорди, като през 2019 г. те достигнаха около €10 млн., или около 20% от БВП. Правителството заяви, че част от мерките могат да бъдат облекчени при няколко последователни дни на спад на новозаразените.

Най-зависимата от туризма европейска държава се опитва да спаси сезона

Най-зависимата от туризма европейска държава се опитва да спаси сезона

Междувременно южната ни съседка се готви за 70% спад

Планът

Асоциацията на чешките туристически агенции предложи на чешкото правителство да подпише споразумение със страните, които засега изглежда държат пандемията под контрол - като Хърватия, Словакия и няколко други държави. Хърватия, с население от 4,2 млн., има едва 33 смъртни случая, една от най-ниските смъртности в Европа.

Сделката ще позволи пътувания на граждани в двете посоки, а първоначалният план включва директна връзка от Прага до Дубровник и Сплит. По-рано хърватите заявиха, че обмисля отварянето отново на марини, къмпинги и някои отдалечени хотели.

Далмация е една от най-популярните дестинации за чешките туристи и в страната дори говорят за нея за "нашето море". Над 800 хил., или 8% от населението, са прекарали лятната си почивка в Хърватия миналата година.Самата Чехия започна първата стъпка от общо пет за премахване на ограничителните мерки.

Хърватия се надява и на туристи от съседна Словения, чийто граждани са чужденците с най-много имоти в адриатическата страна.

Скептицизъм

Министри от Чехия и Хърватия предупредиха заетите в бранша да не се радват твърде рано, тъй като има редица проблеми от транспортно и здравно естество. Здравни експерти предупреждават още, че подобно предложение може да подкопае постигнатото досега.И Австрия се отваря

Експертът Адреас Райтер от Kleine Zeitung посочва, че две трети от туристическите компании в Австрия няма да оцелеят, ако германските туристи не се завърнат това лято. Те са най-важната група гости, като генерират почти половината от оборота.

Затова министърът на туризма Елизабет Костингер заяви, че германските туристи може и да бъдат допуснати до страната това лято.