Проблемът с цената на наемите в Германия изглежда е толкова голям, че управляващата коалиция взе решение да удължи срока на действие на т.нар. "спирачка" на наемите до 2025 година, пишат германските медии.

Става дума за законодателно решение, което е в сила и в момента и което ограничава наемодателите да увеличават цената на наемите с максимум 10% за всеки нов наемател. Мярката дойде в момент на сериозен дефицит в предлагането на имоти в страната, поради което наемите започнаха да поскъпват драстично. В Германия над половината население живее под наем.

Ето защо след неделната работна среща на коалицията между християндемократи и социалдемократи беше обявено, че мерките в тази посока ще продължат.

Заедно с ограничението на цените на наемите управляващите взеха и други важни решения за пазара на имоти в страната. Променят се изходните данни, които ще ползва статистиката за показването на средните цени за дадено населено място. Така вече вместо договори от последните 4 години ще се гледат договорите от последните 6. Причината е, че бързото нарастване на цените деформира бързо и средните цени.

Въвежда се и още една сериозна промяна, която засяга продавачи и купувачи на жилища. За първи път в историята на Германия правителството регулира начина на плащане на комисионните на национално ниво, като досега правилата бяха различни за различните провинции. За в бъдеще разходите по сделката ще се делят по равно между продавач и купувач, като тя ще възлиза на максимум 7,14% от стойността на сделката.