Технологичният гигант Google ще инвестира около 700 милиона долара в закупуването на офис комплекса Warsaw Hub, който се намира в столицата на Полша Варшава. Това съобщи компанията.

Американската технологична компания ще стане собственик на офис комплекса, който се намира столичния квартал Wola. От миналата година там се помещава най-големият център за развитие на облачни технологии на Google в Европа.

Стойността на инвестицията в закупуването на сградите и бъдещото развитие на центъра ще възлиза на близо 2,7 милиарда злоти, се казва в изявлението на технологичният гигант. Това е най-голямата единична сделка на компанията в Централна и Източна Европа.

Комплектът Warsaw Hub, известен преди време като Sienna Towers се състои от сгради със смесено предназначение. Строител белгийската компания Ghelamco. Състои се от две 130-метрови сгради и 86-метрова сграда.

Офис площите в комплекса ще се използват за работни пространства на бъдещето като заседателни зали, подходящи и за виртуални събития.

Google има операции в Полша от над 15 години, като в момента там има над хиляда служители на компанията, включително над 600 софтуерни инженери. След придобиването на комплекса ще има площ за 2 500 служители, както и потенциал за още разширение.

Google си купи централа за $1 милиард в Лондон

Google си купи централа за $1 милиард в Лондон

Компанията вярва в завръщането в офисите след пандемията

"Инвестицията на Google в Полша е на стойност 700 милиона долара, или 3 милиарда злоти, което е знак за доверие в полския пазар и полско-американското сътрудничество", каза полският премиер Матеуш Моравецки.

По думите на американският посланик в Полша Марк Бжежински хората в Полша имат огромен потенциал, а младите поляци са високо образовани и с огромни познания в технологиите и Google иска да се възползва от това.

Компанията съобщи и че използва ресурсите и пространството си, за да подкрепя хората, засегнати от войната в Украйна. Кампусът на Google за стартъпи в източния варшавски квартал Прага ще се използва като място, където местни неправителствени организации ще предоставят правна и психологическа помощ на украинските бежанци.