Цените на жилищата у нас скачат по-бързо от средното за Европа и света.

Сумите, които са необходими за покупката на имот в страната ни, са нараснали с 4.6 процента за година, което бележи разлика от 0.7 процента спрямо средния за Стария континент ръст.

Цената на имотите в Европа е поскъпнала с 3.9 на сто, докато в световен мащаб процентът е скочил с 4 пункта до юни тази година, сочат данни от последното проучване на брокерската компания Knight Frank за индекса на цената на имотите по света.

Парите, които родните купувачи трябва да изразходват, за да се сдобият с нов апартамент или друг вид имот, бележат ръст от малко над 4 процента само за последните 6 месеца, а промяната за второто тримесечие от годината е с около 1 процент спрямо предходния период.

Според доклада цената на имотите върви нагоре, като данните сочат, че годишната промяна в размера на сумите скача в сравнение с първото тримесечие от годината.

Парите, които българите трябва да отделят от бюджета си в името на новия дом, се равняват на сумите за имот в Холандия, където цената на недвижими имущества също е скочила с 4.6 пункта за една година.

От агенцията отчитат най-голямо увеличение в парите за имот в Турция, Нова Зеландия и Канада. Цените на апартамент в трите страни бележат скок от 10 до 14 процента.

В същото време най-евтина се струва покупката на имот за гражданите на Тайван, където процентът за ново жилище се е стопил най-много за последната година. Данните сочат, че за период от една година имотите в страната са станали с 9.4 процента по-изгодни за покупка.

Само за последното тримесечие размерът на сумите за имот в страната е намалял с около 2 пункта, а тенденцията сочи, че цените за имущество в Тайван продължават да се топят.