Инвестициите в офис площи, търговски центрове, хотели и други през 2018 година в България са почти €668 милиона, сочи доклад на Colliers International. Така след рекордната 2017 година, в която бяха продадени пет търговски центъра за общо около €664 милиона, миналата година е втората, която надхвъля нивата от преди финансовата криза. Само през втората половина на годината общият обем на сделките достига €317 милиона.

Снимка 411072

Източник: Colliers

От доклада стана ясно, че 57 процента от сключените сделки са за офис площи. След тях интересът са привлекли търговските площи с дял от 29%, а оставащите транзакции са били с парцели, индустриални площи и хотели.

Международните купувачи, основно фондове от ЦИЕ, са по-активните на пазара с дял от 70%. Съотношението между тези от тях, генериращи доход и придобитите със спекулативна цел е респективно 71% на 25%. Останалите транзакции са за площи, придобити за собствено ползване.

Снимка 411073

Източник: Colliers

Инвестициите в имоти наваксаха 5 години за една: 2017-а се оказа рекордна за сектора

Инвестициите в имоти наваксаха 5 години за една: 2017-а се оказа рекордна за сектора

За първи път от 2012-а насам международните купувачи са по-активни

Настоящата 2019 г. ще бъде сходна на 2018 г. Липсата на готов продукт и прогнозите за намаляване на наличния заемен капитал са сред причините да се прогнозират инвестиционни обеми, които не надвишават тези от предходната година. Очакваното увеличение на лихвените проценти е възможно да доведе до понижаване на броя сключени сделки.

Снимка 411074

Източник: Colliers

Въпреки това, през следващите няколко години възможностите за строителство на нови проекти и развитието на инвестиционен продукт ще продължат да се реализират, което ще задържи вниманието на активните участници на пазара.

Нивата на възвръщаемост във всички основни сегменти на имотния пазар намаляват постепенно от 2016 г. Тази тенденция се запазва и през 2018 г. Към края на годината те са 8% при офисите, 7.25% при търговските площи и 9.5% - при индустриалните.

Инвестициите в имоти достигнаха рекордните $1,8 трилиона

Инвестициите в имоти достигнаха рекордните $1,8 трилиона

Кои са най-предпочитаните градове и как се движат различните сектори?