Геополитическата несигурност и забавянето в икономическия цикъл не успяват да намалят ентусиазма за недвижимите имоти. Световните инвестиции се повишават с 18 процента през 12-е месеца до края на юни т.г., водени от Азия - и като източник на капитал, и като инвестиционна дестинация. Така общият обем вложения достига нов рекорд от $1,8 трилиона, изчисляват от Cushman & Wakefield в последния си доклад.

Въпреки че макро средата не е така подкрепяща, както се очакваше в началото на годината, много инвеститори все пак увеличават вложенията си в класа активи, виждан като отбранителен. Като резултат, пазарът на недвижими имоти ще остане във възходяща позиция, като търсенето и толерансът за риск остават ключови фактори, които ще определят дали ще видим по-големи обеми през 2019 г.

Ню Йорк остава начело като най-големият пазар в света, следван от Лос Анджелис и Лондон. Париж успя да завземе четвъртата позиция от Сан Франциско.

Сред международните купувачи Лондон остава най-напред, а Ню Йорк се срива от втора на шеста позиция заради високите цени и силния долар.

Хегемонията на Европа като любимо място на чуждестранните инвеститори за недвижимо имущество се разклаща само от Хонконг, подпомогнат от няколко масивни сделки при офис площите. Заедно с Хонконг растат силно и Париж, и Токио, но и редица по-малко европейски градове, като например Хелзинки, Виена и Мадрид.

Чуждестранните инвеститори държат 22 процента от пазара пред периода, а сегментът расте на годишна база с 23 процента.

Растежът във всеки един регион е доминиран от различен източник на капитали. В Азия вътрешните инвестиции скачат с 35 процента, а в Европа чуждестранните са начело с 56 процента. Регионалните инвестиции записват 15 процента ръст в Америките.

Във всички случаи местните купувачи са основният източник на капитал, завземайки 49 процента от европейския пазар, 85 процента в Азия и 86 процента в Америките.

Въпреки ясните рискове в макро средата, все още има малко знаци, че цикълът приключва или че се задава рецесия. И все пак, впъреки инфлацията може да се окаже по-малко опасна, отколкото всички се притесняват, заедно със устойчивия икономически растеж, ценовите сигнали може да са достатъчни, за да накарат централните банки да продължат с политиката си и бавното, но сигурно повишаване на лихвите да продължи.

Това предполага, че стратегиите ще трябва да бъдат променени, но на пазара на недвижими имоти няма липса на капитал. Противно на много очаквания, освен ако дълговите пазари не замръзнат, може да видим повишаване на инвестиционната активност през следващата година, макар и с умерените 1-2 процента.

Инвестиции по градове

Ню Йорк оглавява класацията като най-търсена дестинация за инвестиции през годината до края на второто тримесечие на 2018 г., макар вложенията в града да намаляват с 3,4, процента спрямо същия период на миналата година.

Щатските градове са единственият в топ 10, в които обемът намалява, но все пак шест от десет са в САЩ. Останалите четири са поделени между Европа и Азия. Лондон остава начело на Стария континент, благодарение и на продажби на офиси в началото на годината.

Най-силният азиатски пазар в Хонконг, отчитайки 67,9 процента ръст спрямо предходните 12 месеца и издигайки се с три позиции нагоре.

Торонто пък се превръща в първият канадски град, който влиза в топ 25 пет поредни години с повишен интерес от 50,3 процента на годишна база.

Снимка 383039

Чуждестранни инвестиции по градове

За девети път в последните десет години Лондон остава начело по чуждестраннте инвестиции в недвижимо имущество. Азиатските вложители увеличават дела си с 46,9 процента и се превръщат в най-големият източник. Офисите остават най-голямата част от сделките.

Европейските градове запълват четири от първите пет места, като Париж и Амстердам остават трети и четвърти за втора година, а Мадрид влиза в топ 5 за първи път от 2009 г.

Берлин е единственият германски град в топ 10.Хонконг подскача с 14 позиции напред, подкрепен от няколко огромни китайски трансакции. Вложенията от континентален Китай се увеличават с 259,4 процента на годишна база.

За първи път в историята Ню Йорк отпада от топ 5, като частично отговорни за това са геополитическите напрежения, които изтеглиха инвестиции от Близкия изток и Азия.

Снимка 383040

Инвестиции по сектори

Всички сегменти отчитат обем над 10-годишните средни нива. Индустриалният сектор отчита най-голям ръст на инвестициите, като чуждестранните инвеститори увеличават експозициите си с близо 100 процента. Растежът е движен от китайските вложения в европейски логистични активи като част от "Един пояс, един път".

Трансграничните инвестиции в апартаменти се увеличават силно, движейки обемите до най-високите в историята. В Европа растежът е най-ясен, макар че държейки 72 процента от общите трансакции Северна Америка остават топ пазар.

Междувременно европейският офис пазар изпреварва Северна Америка като най-активен през периода, като вложенията в региона са общо 40% от всички по света. Сектор хотели изпитва спад.

Снимка 383041

Откъде идват парите?

Европейците са вторият най-голям източник на международен капитал за втора поредна година, а начело остава Азиатско-тихоокеанския регион. Европа остава и най-големият бенефициент.

Снимка 383042