Купуването на добър инвестиционен жилищен имот (за препродажба), често първоначално започва с покупката на най-евтиното жилище, като се имат предвид цените на имотите към дадения момент. "Стартовият" апартамент обикновено е обект, който може бързо да бъде препродаден без загуба на пари.

Общите параметри на качествен "стартов" апартамент обикновено са следните: едностаен апартамент, по възможност до метрото, да не е на първи или последен етаж, без ипотеки и пълен набор документи. Това пише в свой анализ "Комерсант", на основата на мненията на изявени експерти от големи агенции за недвижими имоти.

Например ръководителят на офис на агенцията "Инком Недвижимости" Андрей Богословски е убеден, че е по-добре първият апартамент за препродажба да се закупи на вторичния пазар. "Ако избирате между еднакви апартаменти на едно и също място на първичния и вторичния пазар, цената на първичния обикновено е значително по-висока. Купуването на по-скъп имот, за да се продаде евентуално още по-скъпо, обикновено е по-малко изгодно", предупреждава той.

Каква е цената на най-скъпия нов жилищен имот в топ елитния руски курорт Сочи

Каква е цената на най-скъпия нов жилищен имот в топ елитния руски курорт Сочи

Сега в Сочи се продават общо 477 частни къщи, построени не по-рано от началото на 2022 година - колко е кв. метър площ

Има много критерии за избор. Според Андрей Богословски, апартаментът трябва да е без необходимост от (съществен) ремонт и да не е на крайните етажи (първи и последен) на жилищния блок. В същото време обаче, колкото в по-лошо състояние е жилището, толкова по-изгодно може да бъде препродадено - при условие обаче, че прилежащата площ и входът изглеждат привлекателно.

"Покупката на апартамент в сравнително лошо състояние, но в хубава кооперация (жилищен блок) и с хубав двор, е идеален вариант за инвестиция на вторичния пазар, особено ако и локацията е удобна за транспорт. При препродажба може да се вземат допълнително 20-30% над предишната цена", отбелязва експертът.

Под "лошо състояние" в случая експертът има предвид апартамент след частичен пожар или наводнение, стар и неугледен, където е имало много наематели или, обратно - ако е бил празен дълго време и по някаква причина е започнал да се руши, вкл. и заради не много качествени ремонти. Такива апартаменти биха могли да бъдат подобрени без значителни финансови инвестиции и труд.

Как да си изберете извънградска къща

Как да си изберете извънградска къща

Най-важното, на което да обърнете внимание когато купувате вила

Частният брокер на имоти Василий Павлов е съгласен като цяло с посоченото от експертите. Той смята, че за успешна (печеливша) препродажба е по-добре апартаментът да не е на приземен или последен етаж, където може да има проблеми с достатъчното слънчевата светлина и терморегулацията (през зимата). За предпочитане е апартаментът да е в тухлена сграда.

Друго предимство би било наоколо да няма (други) високи сгради (създават натоварване на транспортната инфраструктура). По мнението на брокера от значение е и какви са съседите, независимо че жилището ще е с цел препродажба (все пак новите собственици ще се интересуват от това).

Как без допълни средства да подобрим вътрешния интериор на жилището

Как без допълни средства да подобрим вътрешния интериор на жилището

Смятате ли, че за кухнята са подходящи тъмни повърхности

Брокерът на имоти Василий Павлов смята, че най-голям инвестиционен потенциал имат двустайните апартаменти, а не най-малките по площ. Едностайните апартаменти според него също са високоликвидни, но при сделките с тях маржът в цената общо взето е по-малък.

Кагато вече се стигне по покупката на жилището за препродажба, основната "емоционална" грешка, която купувачът лесно допуска, е да "клъвне" на ниска цена, предупреждава експертът Андрей Богословски. По думите му, "това е повод да се обърне внимание на юридическата страна на покупката. Възможно е продавачът да не е набавил (или да няма) всички необходими документи за осъществяване на сделката - което прави съответния жилищен имот неподходящ за препродажба (а са възможни и други затруднения с озаконяване на сделката).

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Цената на квадратен метър е в пъти по-висока от тази в София