"Добра къща от добър период за добър клиент." Това пише Франк Лойд Райт на Барбара и Робърт Елснер през 1955 г. за новия им дом. Тогава двойката закупила имот от 1917 г., проектиран от архитекта, известен като F.G. Bogk House и били любопитни дали архитектурният гений е измислил някакво озеленяване за дома.

Въпреки че нямал планове за градина, той твърди, че къщата във всяко едно отношение е "добра". Оттогава домът остава при семейство Елснер, които са били лоялни стопани на дома: запазвайки интериора, възстановявайки оригиналните цветове на боята и изкупувайки оригинални мебели, които Райт е проектирал за дома.

Сега, за първи път от близо 70 години, семейството е готово да прехвърли имота на следващия му собственик, съобщава The Wall Street Journal.

Къщата излиза на пазара с искана цена от 1,5 милиона долара или 2 411 долара за кв.м. В момента дъщерята на семейство Елснер, Маргарет Хауланд, живее в дома от 6700 квадратни фута (622 кв.м) и казва, че любимата й част от пребиваването там е "как светлината преминава през целия ден през къщата".

Припомняме, че проучване на money.bg показа, че един от най-скъпите имоти на пазара в София в момента е четиристаен апартамент в столичния квартал "Иван Вазов" oт 368 ĸв.м. зa 2 000 000 eвpo. Цeнaтa излизa 5 435 eвpo нa ĸв. м. (5726 долара на кв.м).

Най-скъпите жилища в София - до 10 000 евро на квадратен метър

Най-скъпите жилища в София - до 10 000 евро на квадратен метър (СПИСЪК)

Кои са най-недостъпните квартали в столицата?

Първоначално построена през 1916 г., къщата Bogk показва вдъхновението на Райт от японския дизайн.

"Декоративните елементи на фасадата на Bogk House, широкият надвес на покрива със зелени керемиди, значителният преград над прозорците и бетонните урни, впечатлени с геометризирани органични форми, разкриват японския му начин на мислене", пише Фондация Франк Лойд Райт заBogk House.

Неслучайно домът има много прилики с Imperial Hotel на Райт - който той се готви да ръководи строителството, когато проектира Bogk House - както и мотиви от някои от другите му проекти, включително използването на скулптура (напомняща за Midway Gardens ) и използването му на монолитна фасада (подобно на Unity Temple).

Градският съветник на Милуоки Фредерик С. Бог и съпругата му Катрин Бог са първоначалните собственици на дома и похарчиха около 15 000 долара за построяването на имота. Според WSJ домът им е бил сред най-скъпите резиденции, строени някога в Милуоки по това време.

Фредерик живее в него до смъртта си през 1936 г., а Катрин до своята през 1953 г. Домът за кратко има друг собственик, преди Елснер да се намеси.

Bogk House е единствената еднофамилна резиденция на Райт в Милуоки и е построена по време на спорен момент в кариерата на архитекта. Минали са само няколко години след като служител на Талиесин подпалил прочут комплекс на Райт и убил седем души в него, включително любовницата на Райт Мама Бортуик.

През тези години архитектът се борил за поръчки поради скандали около личния му живот, но с течение на времето репутацията му е възстановена.

€10,5 милиона или най-скъпата къща в България, която e като луксозен имот в Бевърли Хилс

€10,5 милиона или най-скъпата къща в България, която e като луксозен имот в Бевърли Хилс

Имотът се намира в Бистрица - на 6600 мили от Лос Анджелис