Всички очаквахме поради цикличността на пазара и здравната криза миналата година сделките за имоти да намалеят, цените да паднат, но това не се случи. Един от факторите, който не е само за България, а и за целия свят е достъпността на ипотечните кредити. Освен това спестяванията не ни носят никакви допълнителни средства. Това заяви Снежина Стойчева, мениджър на сайта Imoti.net пред BTV.

"В банките има 64 милиарда лева и част от тези пари излизат на пазара. Друг важен фактор е, че миналата година осъзнаваме, че не можем да живеем на тясно и е хубаво да си вземем имот извън големия град", заяви тя.

По думите на експерта въпреки, че много хора са напуснали София, за да се върнат по родните места, дошлите в столицата са много повече от тях заради препитанието. Столицата ще продължава да привлича.

"Най-търсените квартали са тези,в които най-вече пораснаха цените. Това са предимно южните райони на София като Изток, Изгрев, Гео Милев, Младост 1А", заяви тя.

По думите на Стойчева в Младост 1А и за двустайни е над 30%, в сравняние с преди няколко години, а за тристайни над 50% ръст на цената.

За година цените на жилищата  у нас са нараснали най-много в София, Русе и Стара Загора

За година цените на жилищата у нас са нараснали най-много в София, Русе и Стара Загора

В София ръстът е 11,6% през първото тримесечие на 2021 година

При наблюденията й ако преди са се търсели повече двустайни апартаменти, сега това търсене остава на по-заден план. От март досега два пъти се е увеличило търсенето и на четиристайни имоти - над 100 квадратни метра.

"Експертите казват, че повече се търсят за живеене, не за инвестиция, което означава, че може би голяма част от хората са решили да намерят по-голямо жилище, други вероятно изваждат средства, които са държали", заяви тя.

Други фактори, които определят търсенето на имоти сега са страха от инфлацията у хората и влизането в еврозоната. Във Варна също е голям ръстът. Интересът към крайградските имоти е по-висок в началото на тази година .

Подобен интерес има и във Велико Търново, като там не само хората от града, но и от други съседни градове и от страната има интерес.