Цикладските острови, Левкада и Кефалоня в Йонийско море, както също Атина и близките до нея острови са най-скъпите региони за покупката на имот в Гърция към днешна дата дори и по време на пандемията. Въпреки високите цени и по време на корона кризата интересът на чуждестранните инвеститори към тях остава сериозен, а очакванията са той да се засили след овладяването на здравната криза.

Особено значително е търсенето на имоти в тези части на южната ни съседка от британски граждани, а то може да се засили допълнително след като Брезкит вече е факт.

От местното издание Kathimerini разглеждат как вървят цените на имотите в най-скъпите региони в Гърция, позовавайки се на данни на британската група Astons, предлагаща услуги за хора, които са решили да се преместят да живеят в друга държава.

На Цикладските острови, намиращи се в Егейско море, сред които са Миконос и Санторини, средната продажна цена за закупуването на къща през 2020 година е била от 222 348 евро, като това е с около 6% по-високо от средните стойности за предходната година.

Въпреки това тази цена е с около 85% по-ниска от средната за покупката на къща в някои части на Лондон, сравняват от медията.

През изминалата година средната цена за покупката на къща на Левкада е нараснала с 8,7 на сто до 165 000 евро. В Атина, която е четвъртият най-скъп регион за имоти в Гърция, жилищата са поскъпнали с около 3 на сто на годишна база до средно 157 415 евро.

За цялата страна средната продажна цена е с 2,7 на сто по-висока до 131 030 евро.

От друга страна най-ниски са цените в град Флорина, намиращ се в Северозападна Гърция, където имотите поевтиняват с 4,3% до средно 43 176 евро. Сред най-евтините градове за покупката на имот са още градовете Кардица, Кастория и Серес.