Лятото е един от активните сезони за покупка на ваканционни имоти най-вече по Черноморието. Нарастването на цените на жилищата през последните години не подмина и този тип жилища. На някои места се стига до там, че вече говорим за сравнения с цените на софийските имоти. Наскоро money.bg ви разказа за едно от южните ни черноморски градчета Ахтопол, в което цените на квадратен метър за някои жилища достигнаха 1800 евро.

Ако търсите обаче по-бюджетни варианти ще трябва да се огледате малко по-северно от Ахтопол.

Към края на юли сред офертите не са се предлагали апартаменти в близост до морето, на цена под 500 евро на кв.м., каквато можеше да се срещне за атрактивен имот преди 3 - 4 години на Черноморието. Това коментира пред Money.bg Снежана Стойчева, управител на платформата imoti.net.

"Реалните сделки се сключват на цени с 5-10% по-ниски от офертните. Преобладават оферти в затворени комплекси, предимно завършени и обзаведени т.е. вторичен пазар", казва тя.

При по-евтините имоти се забелязва, че целогодишната такса е по-висока.

Ето и конкретни примери за това къде да търсите по-евтини имоти по морските ни градчета и курорти:

Област Бургас

Средните цени в Слънчев бряг вървят около 1018 евро на кв.м. за двустаен апартамент.

Сред най-евтините оферти обаче, може да се намери имоти за по 500 евро на кв. м., дори да звучи невероятно. Една от офертите на сайта imoti.net например предлага студио на цена от 16 100 евро, 29 квадрата, полуобзаведено жилище.

Друга оферта, но в Св. Влас предлага жилище за 22 000 евро. Площта му е 38 кв.м., което прави е около 580 евро на квадратен метър.

Средни цени на двустаен в Св. Влас са 1125 евро на кв.м.

Ахтопол гони София по цени на имотите

Малкото черноморско градче, което гони София по цени на имотите

Цената на квадрат според реални обяви е близо 1700 евро

Област Добрич

Средната цена за Балчик по данни към края на юли 2023 за един двустаен апартамент е 1005 евро на квадрат.

Могат да се намерят оферти за за 770 евро на квадратен метър, според реална обява за жилище от 37 кв.м., необзаведен.

В град Каварна цените са малко по-ниски, като справката показва 905 евро средна цена за типично двустайно жилище с площ от 80 квадратни метра.

Един доста по-евтин вариант е обява, която предлага жилище с площ 56 кв. м. на цена 32 990 евро, което прави 589 евро на кв.м. или доста под средните цени за градчето.

Област Варна

Средните цени в град Бяла на двустаен са около 800 евро на кв.м. по данни от края на миналия месец. Значително е увеличението от 2022 година, когато средната цена е била 650 евро на квадрат.

Най-изгодната, може би, оферта предлага апартамент от 55 кв.м. на цена от 32 900 евро или по 589 евро на кв.м.

Цените на ваканционните имоти в селището с най-дълга плажна линия по Черноморието Шкорпиловци варират около 1100 евро на кв.м. за двустаен апартамент.

Тук не могат да се намерят оферти в диапазона около 500-600 евро на квадратен метър. Най-изгодната оферта е за апартамент от 50 кв.м. на цена от 47 880 евро или по 958 евро на кв.м.

Като цяло, по данни на имотни агенции у нас, не се очаква спад на цените в скоро време, или поне не толкова рязък. Очакванията са годината да завърши със спад в сделките за покупка на жилища у нас. Това ще донесе и спад в цените, но с много бавни темпове. Ако тази година завърши, отчитайки спад в сделките, то охлаждането при цените може да се очаква през следващата или през 2025 година.